După Suedia, și Danemarca a decis să suspende vaccinul anti-COVID de la Moderna pentru tineri

După Suedia, și Danemarca a decis să suspende vaccinul anti-COVID de la Moderna pentru tineri

Danemarca a anunțat miercuri că întrerupe administrarea vaccinului anti-COVID de la Moderna pentru persoanele cu vârste sub 18 ani din cauza riscului de inflamaţie cardiacă, relatează Euronews și Agerpres. La rândul ei, Suedia a impus limite de vârstă pentru persoanele care doresc să se imunizeze cu serul companiei americane din cauza acestui efect secundar.

Autorităţile sanitare din Suedia au decis miercuri ca vaccinul Moderna să nu mai fie administrat pentru toate persoanele născute după anul 1991, ca măsură de precauţie. Ele recomandă să se imunizeze în schimb cu vaccinul de la Pfizer.

Danemarca a anunţat că persoanele din grupa de vârstă 12-17 ani, care nu mai sunt eligibile pentru vaccinul Moderna, tot ca ”măsură de precauție”, vor primi vaccinul Pfizer-BioNTech. Autorităţile daneze au accentuat totuşi faptul că vaccinul Moderna este un ser eficient, care joacă un rol important în campania naţională de vaccinare.

„În datele preliminare există suspiciunea unui risc crescut de inflamație cardiacă, în urma vaccinului cu Moderna”, a declarat autoritatea daneză pentru sănătate într-un comunicat.

În Danemarca, aproximativ 76% din totalul rezidenţilor au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 şi aproape 75% au fost vaccinaţi cu schemă completă.

Un purtător de cuvânt al Moderna a transmis că compania este la curent cu deciziile autorităților de reglementare din Danemarca și Suedia de a întrerupe utilizarea vaccinului său la persoanele mai tinere din cauza riscului rar de miocardită.

„Acestea sunt de obicei cazuri ușoare și indivizii tind să se recupereze într-un timp scurt după tratament standard și odihnă. Riscul de miocardită este substanțial crescut pentru cei care contractă COVID-19, iar vaccinarea este cel mai bun mod de a proteja împotriva acestui lucru”, a transmis purtătorul de cuvânt al Moderna.

Libertatea