Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021. De unde se poate vedea din România

Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021. De unde se poate vedea din România

Pe 10 iunie 2021 va avea loc o eclipsă de Soare inelară, fiind a 16-a eclipsă din secolul XXI. Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021 va putea fi văzută și din România, însă numai dintr-o anumită regiune a țării.

Despre eclipsa de Soare din 10 iunie 2021

Această eclipsă inelară va putea fi văzută din nord-estul Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic și din nordul Extremului Orient Rus. Eclipsa parțială poate fi văzută din nordul și estul Americii de Nord, cea mai mare parte din Europa și nordul Asiei. 

Pentru a putea vedea cu ochiul liber o eclipsă de Soare este nevoie de un filtru solar special. Cel mai accesibil este filtrul dens de sudură, însă cel mai potrivit este filtrul Mylar, o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase. O altă variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton.

Unde se vede din România eclipsa de Soare din 10 iunie 2021

Eclipsa se poate vedea din România însă va putea fi observată ca o eclipsă parțială, din nordul județului Timiș, județe Arad, Bihor, Satu Mare și Maramureș, întreg teritoriu al Transilvaniei și mare parte din Moldova, iar din Republica Moldova se poate vedea din aproape tot teritoriul.

Sursa foto: Facebook/Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Eclipsa de Soare din 10 iunie poate fi văzută ca fiind parțială în jumătatea de nord a României. Pe teritoriul României, eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob.

Ce este o eclipsă de Soare și cum se formează

O eclipsă de Soare este produsă atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. De pe Pământ se vede discul Lunii mai mare decât cel al Soarelui și când se interpune între cel care privește și Soare, blochează lumina și umbrește Pământul. 

Când discul Lunii acoperă Soarele, imaginea luminoasă a Soarelui este blocată complet, eclipsa este totală. Aceste eclipse totale sunt mult mai rare decât cele parțiale. 

Fiecare eclipsă este specială în ceea ce privește poziția și poate fi observată doar dintr-o zonă anume de pe Pământ.

Eclipsa necentrată este atunci când Luna trece între Pământ și Soare, iar centrul conului de umbră al Lunii nu atinge Pământul. 

Care sunt fazele Lunii în 2021

Tipuri de eclipse

Eclipsa totală 

Soarele este obturat complet de Lună. Imaginea luminoasă a Soarelui este înlocuită pentru câteva minute de Lună și se vede doar coroana Soarelui, care este mai strălucitoare decât Luna. Eclipsele totale sunt rare și se pot vedea doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului. 

Eclipsa Inelară 

Apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu pământul, iar diametrul lunii apare ca și cum ar fi mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, care apare ca un inel strălucitor care înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare sunt evenimente destul de rare.

Eclipsa hibrid 

Este o eclipsă intermediară între o eclipsă totală de Soare și una inelară. În unele puncte de pe Pământ poate fi văzută ca fiind totală, în timp ce în altele apare ca inelară. Este un tip de eclipsă rar întâlnit. 

Eclipsă parțială 

Apare atunci când Soarele și Luna nu sunt aliniate exact și Luna obturează Soarele doar parțial. Se poate observa de pe o mare parte a Pământului. 

În general se produc mai multe eclipse inelară decât totale, iar asta pentru că Luna este situată prea departe de Pământ pentru a acoperi Soarele.

Când au loc următoarele eclipse de Soare

Secolul XXI are 224 de eclipse de Soare, dintre care 77 parțiale, 72 inelare, 68 totale și 7 hibride.

Anul acesta va mai avea loc o singură eclipsă de Soare care va fi totală și va avea loc pe 4 decembrie 2021. Ea va fi vizibilă din Anatarctica, iar în Africa de Sud și Atlanticul de Sud va fi observată ca fiind parțială.

Următoarele eclipse vor pe 30 aprilie 2022, parțială, pe 25 octombrie 22, tot parțială, putând fi observată și din Europa, iar în 2023 vom avea două eclipse: hibridă și inelară. 

În anul 2024 vor avea loc două eclipse. Una pe 8 aprilie, care va fi totală, iar alta pe 2 octombrie, care va fi inelară. 

O altă eclipsă de Soare care va putea fi văzută din Europa este cea de pe 29 martie 2025. Va fi parțială și poate fi observată din nord-vestul Africii, Europa și nordul Rusiei.

Mituri despre eclipsa de Soare

Vikingii credeau că o pereche de lupi cerești vânau Soarele sau Luna. Când lupii prind unul dintre cele două corpuri cerești se produce o eclipsă

În Vietnam, oamenii cred că o broască mănâncă Luna sau Soarele

Oamenii din mai multe culturi obișnuiesc să facă zgomot pentru a îndepărta demonul sau animalul care mănâncă Luna sau Soarele.  Ei băteau cu palmele în oale și tigăi sau tobe pentru a alunga pe cei care înghițeau corpurile cerești.

Unele culturi vorbesc despre furt, atunci când eclipsa face ca Soarele să „dispară”. 

În mitologia coreeană se vorbește despre câini de foc care fură Soarele sau Luna. 

Un alt mit relatat de membrii unui trib din Africa spune că Soarele și Luna se luptă în timpul unei eclipse. Ei consideră acest fenomen o perioadă a reuniunilor, menită să înceteze supărări și vechi dispute.

Tribul Navajo din America de Nord consideră că nu este bine să privești eclipsa. Cei care se uită la Soare în timpul unei eclipse vor avea probleme cu ochii și își va pierde conexiunea armonioasă pe care o au cu Universul. Totodată, ei obișnuiesc să nu bea sau să mănânce în timpul eclipsei.

De precizat este faptul că expunerea ochilor fără protecție în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive la nivelul retinei. Se poate ajunge la orbire, din cauza arsurilor retiniene.

Cum influențează zodiile eclipsa de Soare din 10 iunie 2021

Sursa foto: 123rf.com

Libertatea