EMA  nu recomandă AstraZeneca pentru cei cu afecțiuni sangvine rare

EMA nu recomandă AstraZeneca pentru cei cu afecțiuni sangvine rare

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat vineri că nu recomandă utilizarea vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca pentru persoanele diagnosticate cu o afecțiune sangvină rară și că va analiza cazurile de inflamații cardiace semnalate după administrarea tututor serurilor împotriva coronavirusului, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Reprezentanții EMA au precizat că sindromul de permeabilitate capilară trebuie să fie adăugat în calitate de nou efect secundar în prospectul vaccinului AstraZeneca, mai arată sursa citată. Acest sindrom este o efecțiune care face sângele să se scurgă din capilare în mușchi și cavitățile corporale, fiind caracterizată prin inflamarea zonei afectate și scăderea presiunii sangvine.

Și celelelte vaccinuri sunt investigate

Autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor a început să analizeze aceste cazuri în luna aprilie. Noua recomandare se adaugă pe lista problemelor cu care se confruntă AstraZeneca, după problemele privind posibila legătură cu riscul producerii de cheaguri de sânge.

De altfel, EMA a decis luna trecută să nu recomanda a doua doză persoanelor diagnosticate cu afecțiuni care cauzează cheaguri de sânge.

Agenția a anunțat că își va extinde procedura de evaluare a cazurilor de miocardită și pericardită semnalate după administratea vaccinurilor anti-Covid produse de AstraZeneca, Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson.

Libertatea