Erdogan vrea să se implice în situația de la centrala nucleară Zaporojie. Ce i-a propus lui Vladimir Putin

Erdogan vrea să se implice în situația de la centrala nucleară Zaporojie. Ce i-a propus lui Vladimir Putin

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a propus omologului său rus ca Turcia să joace rolul de ”facilitator” în legătură cu problemele de la centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Propunerea a venit în timpul unei discuții telefonice de sâmbătă, 3 septembrie dintre Erdogan și Putin, anunță biroul de presă al liderului de la Ankara.

Cu această ocazie, Erdogan a subliniat „rolul constructiv” al Moscovei în organizarea vizitei experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie.

În cadrul convorbirii, cei doi au vorbit și despre felul în care decurg exporturile de grâu ucrainean, precum și despre calendarul contrucției centralei nucleare Akkuyu, aflată în sudul Turciei, de către compania rusă Rosatom. Ținta Ankarei este ca primul reactor al centralei să fie pus în funcțiune înainte de alegerile prezidențiale și cele parlamentare care sunt programate anul viitor.

Misiunea AIEA a ajuns joi la centrala Zaporojie. Într-o conferință de presă susținută ulterior la Viena, șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că este preocupat în principal de siguranța personalului centralei și de alimentarea cu energie electrică.

„Este evident că există multe lupte în acea parte a Ucrainei, astfel încât activitățile și operațiunile militare sunt în creștere acolo, iar acest lucru mă îngrijorează foarte mult”, a spus Grossi, adăugând că o echipă de specialiști a rămas la Zaporojie, iar AIEA lucrează pentru a stabili o prezență permanentă pe teritoriul centralei nucleare.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în ultima perioadă de atacuri în zona centralei.

Libertatea