Euro, la un nou record în fața leului. Se scumpește mâncarea și cresc ratele la credite

Euro, la un nou record în fața leului. Se scumpește mâncarea și cresc ratele la credite

Creșterea euro înseamnă creșterea ratelor la creditele în euro, dar și scumpirea alimentelor, a abonamentelor de telecomunicații și costuri mai mari pentru românii care își fac concediile în străinătate.

Moneda europeană a ajuns miercuri la 4,9283 lei, un nou maxim istoric, potrivit datelor prezentate de către Banca Națională a României (BNR).

Consultantul fiscal Adrian Bența spune că deprecierea leului față de euro este așteptată deoarece România „trăiește pe datorie” și are deficite mari.

„Suntem pe calea așteptată. O creștere a euro înseamnă o creștere a cheltuielilor în lei. Vorbim de utilități, rate, abonamente, dar și alimente pentru că majoritatea acestora se importă. De asemenea, există un impact pentru românii care vor să își petreacă concediile în străinătate”, a spus Bența, pentru Libertatea.

Nu e cazul de panică

Acesta mai spune însă că nu este cazul să se sperie.

Ăsta e trendul, este rodul economiei naționale și a trăitului pe datorie de 30 de ani. Au crescut datoria publică, deficitele, tot ce nu trebuia să crească.

Adrian Bența, consultant fiscal:

Analiștii CFA România estimează un curs de 5 lei pentru un euro la finalul anului, conform Mediafax.ro.

Ce arată datele economice

Datoria externă totală a crescut în primele cinci luni cu 1,05 miliarde de euro, până la 126 de miliarde de euro, potrivit datelor oficiale ale BNR, citate de ZF.ro.

Din aceasta, datoria publică, adică cea a statului, este de 57 de miliarde de euro, în urcare cu 267 de milioane de euro față de decembrie 2020.

Deficitul bugetar consolidat al României, adică diferența între venituri și cheltuieli, a fost de 2,29% din Produsul Intern Brut (PIB) în primele cinci luni ale anului. Bugetul pe acest an a fost construit pe un deficit de 7,16% din PIB.

De asemenea, deficitul comercial al Româniai, adică diferența dintre exporturi și importuri, a crescut cu 1,47 miliarde de euro, echivalentul a 20%, în primele cinci luni ale anului, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), prezentate de Economica.net.

Datele Ministerului Agriculturii arată că deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu 66% în primul trimestru al acestui an, până la 755,34 milioane de euro.

Libertatea