Experimentul brazilian: chiar și un vaccin mai puțin eficient poate elimina rapid virusul, într-o țară devastată de COVID

Experimentul brazilian: chiar și un vaccin mai puțin eficient poate elimina rapid virusul, într-o țară devastată de COVID

Aproape toți adulții orașului brazilian Serrana, în care circulă varianta mai agresivă a virusului, au fost vaccinați cu CoronaVac (Sinovac), un ser cu o eficacitate estimată de doar 50%, în cadrul unui studiu. Rezultatele i-au uimit pe oamenii de știință. În vreme ce virusul continua să facă ravagii în localitățile învecinate, în Serrana, cazurile simptomatice au scăzut cu 80%, iar mortalitatea COVID cu 95%, au anunțat cercetătorii implicați în studiu, citați de revista Science.

Un mic oraș din sud-estul Braziliei, una dintre țările greu lovite de pandemie, a demonstrat că și un vaccin cu o eficacitate redusă în testele clinice poate aduce sub control coronavirusul.

Ca parte a unui experiment neobișnuit pentru testarea efectelor vaccinului CoronaVac – cunoscut și drept Sinovac – serul COVID produs de o companie chineză, aproape toți adulții orașului brazilian Serrana, din statul Sao Paolo, au fost imunizați în perioada februarie-aprilie.

Rezultatele au fost dramatice.

Numărul cazurilor simptomatice de COVID a scăzut cu 80%, de la debutul vaccinării, spitalizările s-au redus și ele cu 86%, iar numărul deceselor a scăzut cu 95%, a anunțat echipa de cercetători care a monitorizat experimentul.

În acest timp, numărul cazurilor a crescut și a scăpat de sub control în 15 alte orașe din apropiere, unde populația nu era vaccinată.

„Serrana este acum o oază”, a declarat Ricardo Palacios, epidemiolog la Institutul Butantan, un centru de cercetare public care produce vaccinul chinezesc în Brazilia.

„Experimentul ne-a arătat că controlarea epidemiei prin vaccinare este cu siguranță posibilă”, a adăugat el.

O eficacitate de doar 50%

Unele vaccinuri au demonstrat deja, în teren, o eficacitate de mai bine de 90% în prevenirea cazurilor serioase COVID și au ajutat statele occidentale să aducă sub control pandemia.

Dar în privința serului CoronaVac, care folosește o copie inactivată a virusului pentru a stimula imunitatea, existau îndoieli.

Testele clinice derulate în mai multe țări au arătat o variație a datelor privind eficacitatea vaccinului produs de compania Sinovac Biotech. De fapt, cea mai redusă eficacitate a fost confirmată chiar în Brazilia – doar 50%, pragul minim pentru un vaccin care poate fi autorizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Studiile ulterioare derulate în Brazilia în teren au arătat un nivel similar de eficacitate.

Acesta este motivul pentru care datele din Serrana, unde 80% dintre dozele administrate au fost de CoronaVac, erau așteptate cu nerăbdare de oamenii de știință.

„Vorbim despre rezultate încurajatoare”, a declarat Ethel Maciel, epidemiolog la Universitatea Federală Espírito Santo, care nu a luat parte la studiu.

Maciel a observat că rezultatele sunt cu atât mai mulțumitoare cu cât în oraș, ca și în restul țării, dominantă este acum varianta P1 a virusului, cea depistată inițial în Brazilia, care are o rezistență mai mare în fața vaccinurilor, potrivit unor studii de laborator.

Rezultatele studiului au fost anunțate în ziua în care OMS a autorizat vaccinul CoronaVac, un pas important, care ar putea grăbi folosirea acestui ser în multe țări cu venituri mici.

Un experiment secret

Experimentul din Serrana a fost botezat „Project S”, de la „secret”. Și asta deoarece proiectul a fost ținut secret inițial, pentru a evita o migrație masivă spre acest oraș.

În momentul în care experimentul a debutat, unul din 20 de locuitori ai orașului era infectat, iar 25% dintre rizidenți fuseseră deja expuși la boală.

Incidența sporită a virusului, dimensiunile mici – Serrana are doar 45.000 de locuitori – și proximitatea față de campusul Universității Sao Paolo sunt criteriile care au sporit atractivitatea orașului.

Echipa de cercetători a derulat mai întâi un recensământ, apoi a împărțit orașul în 25 de secțiuni, fiecare reprezentând o zonă cu oameni care interacționeză mai des unul cu celălalt.

Experții au format apoi patru grupuri și au început să le vaccineze, la un interval de o săptămână, unul față de celălalt.

Doar locuitorii de peste 18 ani care nu sufereau de boli cronice au fost eligibili pentru vaccinare. După opt săptămâni, 96% dintre persoanele eligibile au fost imunizate cu două doze, la un interval de patru săptămâni.

Deși orașul nu a fost niciun moment carantinat sau izolat în vreun fel de localitățile vecine, cercetătorii spun că au început să vadă o reducere a transmiterii virusului imediat după ce primul grup a primit a doua doză.

În momentul în care al treilea grup a primit la rândul lui a doua doză, iar 75% din populația eligibilă a fost imunizată, epidemia a fost adusă efectiv sub control.

Cercetătorii sugerează că vaccinările și infectările anterioare ale populației ar fi oferit orașului o imunitate de grup, adică pragul la care coronavirusul nu se mai transmite într-o comunitate.

În ziua 14 de la ultima vaccinare, în întregul oraș mai existau două cazuri de infectare printre persoanele imunizate și zero decese.

Numărul infectărilor, al spitalizărilor și al deceselor a scăzut substanțial și în rândul copiilor și al adolescenților care nu au primit vaccinul.

„A fost uimitor”, a declarat Palacios.

Rezultatele sunt preliminare

Ricardo Gazzinelli, președinte al Societății de Imunologie din Brazilia, a observat că rezultatele sunt bune, dar a avertizat că sunt parțial concludente, deoarece au monitorizat un interval de doar două luni.

Echipa de cercetători a subliniat că plănuiește să monitorizeze în continuare situația din Serrana timp de un an, pentru a vedea dacă imunitatea scade.

„Dacă perioada de eficacitate a vaccinului este scurtă, iar noi menținem actualul ritm de vaccinare, imunitatea de grup nu va fi niciodată atinsă, pentru că în momentul în care întreaga populație va fi vaccinată, un segment destul de mare nu va mai fi imun”, a subliniat Gazzinelli.

Chiar și așa, rezultatele sunt încurajatoare pentru Brazilia, țară care a confirmat până acum 463.000 de decese.

Brazilia are o campanie de vaccinare foarte lentă, în special din cauza rezervelor insuficiente de vaccinuri, în vreme ce numărul mediu zilnic al deceselor rămâne mare, din cauza lipsei unor măsuri coordonate de limitare a infectărilor.

Libertatea