Fără telefon și căști, pe trecerea de pietoni. Noi marcaje rutiere în orașul Satu Mare

Fără telefon și căști, pe trecerea de pietoni. Noi marcaje rutiere în orașul Satu Mare

Pentru a-i face pe sătmăreni să fie cu ochii în patru atunci când traversează strada, autoritățile au apelat la noi pictograme care atrag atenția pietonilor asupra pericolului pe care îl reprezintă vorbitul la telefon sau ascultatul muzicii când se traversează strada, informează portalul local PresaSM.

Marcaje similare au apărut și în alte țări europene, după ce datele au confirmat faptul că distragerea atenției pietonilor a devenit o cauză majoră a accidentelor rutiere în care aceștia sunt implicați.

Prin noile pictograme, pietonii din Satu Mare sunt avertizați că folosirea telefonului și a căștilor când sunt în trafic le poate pune viața în pericol.

Potrivit IGPR, în perioada 1.01.2019 – 15.09.2020, la nivel național, 457 de pietoni au murit și 1.272 au fost grav răniți în urma accidentelor rutier.

Printre cauze se numără și neasigurarea corespunzătoare la traversarea străzilor, asta pentru că pietonii desfășurau activități de natură a le distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil. 

Un proiect al MAI, din luna aprilie, conține o propunere prin care pietonii care stau cu ochii în telefoane sau ascultă muzică ori desfășoară alte activități care pot să le distragă atenția ar putea fi amendați.

Libertatea