Finlanda este așteptată să anunțe joi că-și depune candidatura pentru aderarea la NATO

Finlanda este așteptată să anunțe joi că-și depune candidatura pentru aderarea la NATO

Finlanda ar urma să îşi anunţe joi oficial decizia de a cere să fie admisă în NATO, iar o cerere similară este aşteptată în viitorul apropiat şi din partea Suediei, relatează The Guardian, care citează diplomați și oficiali. Este așteptat ca Finlanda și Suedia să primească rapid calitatea de membru, au declarat cinci diplomați și oficiali pentru Reuters, deschizând calea pentru o prezență sporită a trupelor în regiunea nordică în perioada de un an de ratificare.

În perioada premergătoare aderării lor la NATO, prim-ministrul britanic Boris Johnson a promis miercuri că va apăra Suedia și Finlanda împotriva potențialelor amenințări rusești. El va călători în ambele state pentru a semna acorduri reciproce de securitate.

În regiunea nordică, Norvegia, Danemarca și cele trei state baltice sunt deja membre NATO, iar aderarea Finlandei și a Suediei ar nemulțumi Moscova, care spune că extinderea organizației este o amenințare directă la adresa propriei sale securități.

Președintele rus Vladimir Putin a citat această problemă drept motiv pentru acțiunile sale în Ucraina, care și-a exprimat, de asemenea, dorința de a se alătura alianței. De asemenea, Moscova a avertizat în repetate rânduri Finlanda și Suedia împotriva aderării la alianță, amenințând cu „consecințele militare și politice grave”.

Întrebat miercuri dacă Finlanda ar provoca Rusia prin aderarea la NATO, președintele Sauli Niinisto a spus că Putin ar fi de vină. „Răspunsul meu ar fi că tu ai cauzat asta. Uită-te la oglindă”, a spus Niinisto.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea