Florin Cîțu, întrebat de vaccinarea sau testarea obligatorie a profesorilor și medicilor: „Mergem în această direcție”

Florin Cîțu, întrebat de vaccinarea sau testarea obligatorie a profesorilor și medicilor: „Mergem în această direcție”

Premierul Florin Cîțu a confirmat că Guvernul discută introducerea vaccinării sau testării obligatorie a medicilor și profesorilor, după ce consilierul său onorific Nelu Tătaru a facut această propunere. „Mergem în această direcție”, a răspuns premierul, întrebat miercuri într-un briefing de presă la guvern de această posibilitate, și a subliniat că autoritățile vor introduce cel puțin testarea periodică a angajaților din educație și sănătate.

„Mergem în această directie, vedem care este cea mai bună măsură. Clar vom cere testare. Înțeleg că personalul medical este vaccinat în proporție de 70%. Vedem care este cea mai bună variantă”, a declarat premierul.

El a precizat că, în acest moment, discuția este ca angajații nevaccinați să fie cei care plătesc pentru a se testa.

De altfel, guvernul a dezbătut miercuri în primă lectură o ordonanță de urgență prin care angajații din centrele sociale trebuie să prezinte dovada vaccinării, a testării negative sau a trecerii prin boală săptămânal.

Certificatul digital Covid ar putea fi introdus și pentru restaurante, dacă rata de incidență va trece de 3 la mie.

„Nu vreau să mai închidem activitățile economice la incidența peste 3 la mie și ca să rămână deschise trebuie să avem o soluție de monitorizare. Restaurantele pot să rămână deschise, este o propunere, vedem ce zice CNSU”, a spus premierul.

Florin Cîțu a precizat că „cel mai târziu săptămâna viitoare se adoptă” decizia în acest sens, fiind discuții în care sunt implicate mai multe instituții, însă preferința sa este pentru folosirea certificatului verde.

Libertatea