Florin Cîțu propune discutarea în CSAT a situației avioanelor contrabandiștilor care au intrat nedetectate în România

Florin Cîțu propune discutarea în CSAT a situației avioanelor contrabandiștilor care au intrat nedetectate în România

Florin Cîțu a anunțat miercuri că a discutat cu miniștrii de resort pentru a găsi soluții pentru a rezolva situația avioanelor care intră nedectetate în România, după ce autoritățile din Republica Moldova au capturat marți un avion care transportase țigări de contrabandă în România, iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț. Într-un briefing de presă susținut a Guvern, premierul a declarat că va ridica problema în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

„Am discutat de fiecare dată cu miniştrii de resort, m-au asigurat că alocă mai multe resurse şi că vor veni cu soluţii în perioada următoare. Pe partea de ANAF e problema cu scanerele. Am propus să ducem această discuţie în CSAT şi să găsim o soluţie care să fie implementată cât mai rapid”, a declarat Florin Cîțu.

Potrivit Poliției de Frontieră din Republica Moldova, în baza unei informații operative privind survolarea ilegală a spațiului aerian ofițerii de investigații ai Poliției de Frontieră au reușit marți dimineață reținerea unui avion de model AN-2 în proximitatea localității Hlinaia Mică, raionul Edineț.

„Aeronava a survolat spațiul aerian al R. Moldova și a ajuns în România, iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț. Am sesizat despre acest caz și colegii din România, care urmează să stabilească unde au ajuns țigările”, a declarat Daniel Martnos, șeful-adjunct al Poliției de Frontieră din Republica Moldova, coform deschide.md.

În luna august, Forțele aeriene ucrainene au ridicat un avion de luptă MiG-29 pentru a forța aterizarea unei aeronave An-2 a contrabandiștilor care duceau țigări în România. Avionul contra­bandiștilor ar fi intrat ilegal în România fără a fi depistat. Abia la întoarcere el a fost reperat de grănicerii ucraineni.

Și sindicatul Europol a cerut, miercuri, intervenţia CSAT, pentru a discuta despre avioanele contrabandiștilor. Ei au precizat că poliţiştii de frontieră nu au atribuţii pentru a repera şi opri astfel de avioane, chiar dacă luptă împotriva contrabandei. Anul trecut au fost oprite peste 56 de milioane de ţigări.

Libertatea