Fost gardian al unui lagăr nazist, trimis în judecată la vârsta de 100 de ani. Este acuzat de complicitate la peste 3.500 de crime

Fost gardian al unui lagăr nazist, trimis în judecată la vârsta de 100 de ani. Este acuzat de complicitate la peste 3.500 de crime

Josef S., un fost gardian SS, acum în vârstă de 100 de ani, este judecat începând de joi, 7 octombrie, de un tribunal din Neuruppin, fiind acuzat că a contribuit la moartea a 3.518 de deținuți din lagărul de concentrare nazist Sachsenhausen, de lângă Berlin, timpul celui de-al Doilea Război Mondial, transmite postul BBC.

Suspectul este acuzat de complicitate la „uciderea prizonierilor de război sovietici de către plutonul de execuție, în 1942” și de omorârea prizonierilor „folosind gaz otrăvitor Zyklon B”. „De bună voie și în cunoștință de cauză”, Josef S. a asistat la uciderea prizonierilor în lagărul Sachsenhausen din Oranienburg, la nord de Berlin, între 1942 și 1945, susține acuzarea.

Acuzatul, al cărui nume complet nu a fost făcut public din cauza legii germane a protejării intimității, trăiește în landul Brandenburg, potrivit presei locale.

Thomas Walther, avocat al victimelor în acest dosar, a declarat că „cei 17 reclamanți supraviețuitori sunt la fel de bătrâni ca acuzatul și așteaptă să fie făcută dreptate”.

Medicii au eliberat un certificat prin care atestă că Josef S. este „apt pațial” să compară la proces, în ciuda vârstei înaintate, astfel încât şedinţele vor fi limitate la două ore şi jumătate zilnic.

De meserie lăcătuș mecanic, Josef S. avea 21 de ani când a devenit gardian la Sachsenhausen, în 1942.

Lagărul Sachsenhausen a fost înființat în 1936, fiind primul lagăr nou după ce Adolf Hitler a cedat controlul lagărelor de concentrare către SS.

Peste 200.000 de oameni au fost închiși la Sachsenhausen între 1936 și 1945. Zeci de mii de deținuți au murit de foame, boli, muncă forțată, dar și în urma experimentelor medicale și a operațiunilor sistematice ale SS de a împușca, spânzura și gaza deținuți.

În timpul războiului, lagărul a fost mărit pentru a primi și prizonieri de război sovietici.

Deținuții care au rămas în viață până în 1942 au fost trimiși în lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Abia în ultimii ani au fost aduși în judecată naziștii de rang inferior.

În urmă cu zece ani, condamnarea fostului gardian SS John Demjanjuk a creat un precedent care a permis procurorilor să acuze persoane care au ajutat și au instigat crimele naziste în Al Doilea Război Mondial. Decizia a deschis calea pentru aceste inculpări, stabilind că şi acele persoane care au contribuit indirect la crimele din lagăre, fără să fi apăsat pe trăgaci sau să fi dat ordine, pot fi răspunzătoare penal.

Săptămâna trecută, O fostă secretară într-un lagăr nazist de 96 de ani a fugit dintr-un cămin de bătrâni înainte de procesul care urma să aibă loc în Germania.

În cele din urmă, Irmgard Furchner a fost prinsă la Hamburg și procesul său a fost reprogramat pentru 19 octombrie.

Foto: EPA

Libertatea