Fostă directoare Facebook: „Aplicațiile companiei sunt dăunătoare pentru copii, alimentează diviziunile și slăbesc democrația”

Fostă directoare Facebook: „Aplicațiile companiei sunt dăunătoare pentru copii, alimentează diviziunile și slăbesc democrația”

Frances Haugen, o fostă directoare din cadrul Facebook, devenită avertizor de integritate, a criticat compania fondată de Mark Zuckerberg în timpul unei audieri în Congresul american. Fostul manager de produs al Facebook a declarat că site-urile și aplicațiile companiei sunt dăunătoare pentru copii și afecteză democrația și, cu toate că șefii Facebook știu cum să facă produsele mai sigure pentru utilizatori, nu fac schimbările necesare, alegând propriul profit, relatează BBC și agenția Reutes, citată de News.ro.

„Sunt aici astăzi pentru că eu cred că produsele Facebook sunt dăunătoare copiilor, provoacă divizări şi slăbesc democraţia noastră. În acest moment nimeni nu îl trage la răspundere pe Mark. Banii se opresc la Mark”, a declarat Frances Haugen, în cursul audierii din Comisia Senatului pentru Comerţ, Ştiinţă şi Transporturi.

Mărturia sa vine după ce ea a dezvăluit duminică, într-un interviu CBS News, că ea este avertizorul de integritate care a oferit mai multe documente interne ale Facebook ziariștilor de la Wall Street Journal, atrăgând atenția că cercetările efectuate de Instagram au arătat că aplicația ar putea afecta sănătatea mintală a fetelor.

În audierea de marți din Congres, Frances Haugen a abordat din nou această temă.

Conducerea companiei știe cum să facă Facebook și Instagram mai sigure, dar nu va face modificările necesare, deoarece au pus profiturile lor astronomice mai presus de oameni.

Frances Haugen, fostă directoare din cadrul Facebook:

De asemenea, ea l-a criticat pe CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, despre care a spus că deține un control prea mare asupra companiei și nu răspunde în fața nimănui.

Totodată, Frances Haugen a apreciat întreruperea masivă a serviciilor Facebook de luni, care a afectat utilizatorii din întreaga lume.

„Ieri am văzut Facebook scos de pe internet. Nu știu de ce a scăzut, dar știu că, timp de mai mult de cinci ore, Facebook nu a fost folosit pentru a aprofunda diviziunile, a destabiliza democrațiile și a face fetele și femeile tinere să se simtă prost pentru felul în care arată corpurile lor”, a mai spus fosta directoare din cadrul companiei americane.

Parlamentarii americani, atât din Partidul Democrat, cât și din cel Republican, au criticat, la rândul lor, compania condusă de Mark Zuckerberg, solicitând autorităților de reglementare să facă investigații cu privire la aceste acuzații.

„Copiii noştri sunt victimele. Adolescenţii din ziua de azi care se uită în oglindă simt îndoieli şi nesiguranţă. Mark Zuckerberg trebuie să se uite şi el în oglindă”, a spus senatorul democrat Richard Blumenthal.

„Este clar că Facebook prioritizează profitul și nu bunăstarea copiilor şi a tuturor utilizatorilor”, a declarat, la rândul său, senatoarea republicană Marsha Blackburn.

Ce spune Mark Zuckerberg

Pe de altă parte, Mark Zuckerberg respinge acuzațiile și spune că recentele relatări despre Facebook au creat o „imagine falsă” a companiei.

Într-o scrisoare adresată angajaților Facebook, el a precizat că multe dintre afirmații „nu au niciun sens” și a vorbit despre eforturile companiei de a lupta împotriva conținutului dăunător, de a fi transparentă și de a crea „un program de cercetare lider în industrie cu privire la aceste probleme importante”.

„Suntem profund preocupați de probleme precum siguranța, bunăstarea și sănătatea mintală. Este dificil să vezi relatări care ne reprezintă greșit munca”, a precizat Zuckerberg în scrisoarea sa.

Referindu-se la Instagram, el a spus că mulți tineri au avut experiențe pozitive de utilizare a rețelei, adăugând că „este foarte important pentru mine ca tot ceea ce construim să fie sigur și bun pentru copii”.

Facebook este cea mai populară rețea socială din lume, având 2,7 miliarde de utilizatori activi lunar, potrivit reprezentanților companiei. Totodată, sute de milioane de oameni folosesc și alte produse ale Facebook, precum WhatsApp și Instagram.

Eșecul de a proteja confidențialitatea utilizatorilor sau faptul că nu face suficient pentru a opri dezinformările sunt principalele critici lansate la adresa Facebook în ultima perioadă.

Foto: EPA

Libertatea