Fostul președinte georgian Miheil Saakașvili crede că Transnistria ar trebui să fie următoarea țintă a armatei ucrainene: „O chestiune de 2-3 zile”

Fostul președinte georgian Miheil Saakașvili crede că Transnistria ar trebui să fie următoarea țintă a armatei ucrainene: „O chestiune de 2-3 zile”

Încarcerat din octombrie 2021, Miheil Saakașvili pledează, într-un mesaj pe Facebook, pentru o intervenție a armatei ucrainene în Transnistria, care „va reda integritatea teritorială a Moldovei și va crea un precedent pentru Georgia”.

„Una dintre următoarele ținte este Moldova, enclava separatistă Transnistria”, a scris Miheil Saakașvili, sâmbătă, 10 septembrie, pe Facebook.

După ce trece în revistă o serie de victorii înregistrată de armata ucraineană în regiunea Harkov, controlată de ruși, notează că „mirosul victoriei plutește în aer”.

Luarea Transnistriei este o chestiune de 2-3 zile pentru armata ucraineană și asta va reda integritatea teritorială a Moldovei și va crea un precedent pentru Georgia. Operațiunea Transnistria va fi realizată până la sfârșitul anului.

Miheil Saakașvili, fost președinte al Georgiei:

„Transnistria este o rană care sângerează”

Ex-președintele georgian mai scrie că soldații ruși care compun Armata a 14-a și care sunt staționați în regiunea separatistă din stânga Nistrului „refuză masiv prelungirea contractului de frica unui atac iminent”.

Iar slăbiciunea Armatei a 14-a, explică fostul șef de stat, ar putea facilita intervenția forțelor militare dirijate de Kiev.

„Ucraina este pur și simplu obligată să înlăture această amenințare de la granițele sale. Operațiunea, dată fiind slăbiciunea Armatei a 14-a, poate dura maximum 2-3 zile, cu pierderi minime. Sfătuiesc conducerea Moldovei să înceapă imediat o conversație obiectivă cu Kievul despre restaurarea integrității teritoriale a frumoasei lor țări. Ca fost guvernator al Odessei, vreau să spun ca Transnistria este o rană care sângerează, are nevoie urgentă de intervenție chirurgicală și operația nu trebuie amânată”, punctează Miheil Saakașvili.

Saakașvili a fost arestat la 1 octombrie 2021, la revenirea în Georgia după 8 ani de exil în Ucraina. Fusese condamnat, în 2018, la 6 ani de închisoare pentru abuz de putere. Fostul președinte al Georgiei contestă acuzațiile, pe care le consideră politice, și a protestat prin realizarea unor greve ale foamei prelungite.

Contraofensiva forțelor militare ucrainene a luat prin surprindere armata rusă: atacul a fost realizat în nordul regiunii Harkov, în timp ce rușii se pregăteau să răspundă unui atac în sud, în regiunea Herson.

Libertatea