FOTO. Garda de Mediu face verificări în cazul cadavrelor de animale abandonate în albia râului Cotmeana

FOTO. Garda de Mediu face verificări în cazul cadavrelor de animale abandonate în albia râului Cotmeana

Reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Argeş s-au deplasat, luni, în comuna Poiana Lacului, unde cadavre de animale domestice au fost depozitate în albia râului Cotmeana.

Asociaţia civică #activag Piteşti şi consilierul local Cristian Nicula au fost cei care au semnalat situaţia către presă şi către autorităţi, cazul fiind prezentat şi în Libertatea.

Resturile de animale au fost ridicate cu buldoexcavatorul Primăriei Poiana Lacului

Locul transformat în groapă de gunoi se află în extravilanul satului Samara. Oficialii Gărzii de Mediu au venit în inspecţie însoţiţi de Valerică Spirea, viceprimarul comunei Poiana Lacului, şi de două angajate ale Administraţiei Bazinale de Apă Argeş – Vedea.

Garda de Mediu Argeş: „Căutăm proprietarii”

Din resturile aruncate în albia râului, cei de la Garda de Mediu au reuşit să recupereze mai multe crotalii de identificare pentru bovine şi pentru ovine.

„Animalele au fost tranşate, pentru valorificarea cărnii. Din primele informaţii, se află că proprietarii, diferiţi, sunt din zona Vâlcea. Vom încerca să aflăm, de la ei, dacă şi cui au vândut animalele. Dar, dacă e vorba despre samsari, care umblă din poartă în poartă şi cumpără vite pentru tăiere, va fi greu să dăm de ei”, a declarat pentru Libertatea Alexandru Vâjan, şeful Gărzii de Mediu Argeş.

Câteva crotalii de identificare a vitelor au fost recuperate din grămada de gunoi

Primăria Poiana Lacului a trimis un buldoexcavator şi o camionetă, pentru a curăţa locul. Edilul Ion Dumitrache declarase, pentru Libertatea, că nu ştia despre existenţa acestui depozit de gunoaie.

Apele Române: „O tonă de resturi”

Într-o postare pe Facebook, Apele Române anunţă că din albia râului Cotmeana a fost extrasă „o tonă de resturi animaliere, împrăştiată pe 100 de metri pătraţi”. „Din primele verificări, reiese că acestea proveneau din sacrificarea animalelor (bovine, caprine, ovine)”, se precizează în postare. „Echipele de control au demarat o cercetare comună pentru a identifica proveniența resturilor animaliere și pe cei care se fac vinovați de aruncarea deșeurilor”.

Garda de Mediu nu a identificat încă sursa exactă a deşeurilor din râul Cotmeana

Potrivit Legii nr. 188 din 2019, amenzile pentru aruncarea gunoiului sunt între 3.000 şi 6.000 de lei, pentru persoane fizice, şi 20.000 – 40.000 de lei pentru persoane juridice. De asemenea, conform acestor norme, care completează Legea privind regimul deşeurilor nr. 211 din 2011, cei care au aruncat gunoaiele au obligaţia să le ridice şi să cureţe locul.

Libertatea