FOTO. Pelerinaj cu măști, dezinfectant și distanțare la Patriarhie de sărbătoarea Sfântului Dumitru

FOTO. Pelerinaj cu măști, dezinfectant și distanțare la Patriarhie de sărbătoarea Sfântului Dumitru

A doua zi a pelerinajului organizat de Patriarhie de sărbătoarea Sfântului Dumitru a adus credincioşi mult mai puţini la coadă, în comparaţie cu anii de dinainte de pandemie, când aşteptarea se făcea pe mai multe şiruri şi se prelungea târziu în noapte. 

Garduri metalice au fost instalate pe traseul pelerinilor, de la staţia STB 11 Iunie până la scările de acces în pridvorul Catedralei Patriarhale. Mai multe echipaje ale Poliţiei şi ale Jandarmeriei au supravegheat zona. Pe lângă coada de câteva zeci de persoane, din loc în loc, stăteau voluntari din cadrul bisericii, cu sticle de dezinfectant în braţe. 

Pelerinii au păstrat distanța pe culoarul îngrădit care ducea spre biserică

Rândul se mişca destul de repede, iar distanţa dintre cei veniţi să se închine rămânea rezonabilă, până în pragul bisericii, unde oamenii ajungeau umăr la umăr. 

Pe 26 octombrie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, iar pe 27 octombrie, pe Sfântul Dimitrie cel Nou, numit şi ocrotitorul Bucureştiului. Anul acesta, conducerea BOR a anunţat, într-un comunicat, că pelerinajul anual, organizat la aceste date, va dura o săptămână, din 21 octombrie până pe 28 octombrie, “în condiţii de reală siguranţă”. 

Mai multe racle cu moaște au fost expuse

La coada din faţa Patriarhiei, toată lumea purta mască şi înainta în tăcere sau vorbind în şoaptă. Unii dintre credincioşi ţineau în mâini mici buchete cu flori de toamnă, pe care să le depună în biserică. Vârstnici, dar şi tineri, şi copii, de mână cu părinţii, aşteptau să ajungă la privorul unde au fost expuse raclele cu moaşte ale mai multor sfinţi.

În curte a fost instalată și o mini-scenă pe care ar urma să urce preoții

La baza Dealului Mitropoliei, acolo unde de obicei parcau autocarele cu pelerini, câteva bătrâne vindeau mănunchiuri de busuioc uscat. La câţiva metri distanţă, în Piaţa Unirii, şoferii se luptau cu obişnuitele blocaje în trafic. 

Comunicatul BOR preciza că pelerinii vor primi, după ce s-au închinat, agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate. Tot pentru cei veniţi să se închine, Patriarhia afirmă că a pregătit 20.000 de pachete cu biscuiţi şi apă. 

Libertatea