FOTO. Un sergent dintr-o brigadă rusească și-a pierdut telefonul. Ucrainenii au descoperit în el o adevărată „comoară”

FOTO. Un sergent dintr-o brigadă rusească și-a pierdut telefonul. Ucrainenii au descoperit în el o adevărată „comoară”

Nume, documente și numere de telefon, fotografii – inclusiv cele intime – ale soldaților ruși din brigada care a ocupat Bucha lângă Kiev în martie, se află acum în posesia analiștilor ucraineni, asta după ce un sergent din armata rusă și-a pierdut smartphone-ul în zona de luptă, susține site-ul polonez Onet.

Un grup de voluntari care operează în Ucraina, numit InformNapalm, a stabilit informații detaliate despre mai mult de o sută de soldați ai Brigăzii 64 de puști motorizate, adică unitatea rusă responsabilă de masacrul civililor din martie din Bucha, lângă Kiev. Voluntarii – inclusiv experți militari și jurnaliști – publică pe site-ul lor, printre altele numele lor, fotografiile, pașapoartele și numerele de telefon, e-mailurile și link-urile către profilurile de pe rețelele sociale.

O comoară de informații

Cheia dezvăluirilor publicației InformNapalm a fost găsirea smartphone-ului sergentului rus Petr Zakharov, care l-a pierdut în zona de război. Rușii identificați au început deja să-și șteargă conturile de pe rețelele de socializare, dar grupul InformNapalm a salvat fotografii din aceste conturi, inclusiv imagini intime.

„Printre acest „gunoi” au fost mai multe materiale utile. Inclusiv fotografii de grup ale colegilor soldați ai lui Zaharov, precum și mai multe documente oficiale” – au scris analiștii InformNapalm în publicația lor despre conținutul telefonului sergentului. – „Aceste fotografii ne-au ajutat să identificăm colegii săi care în martie 2022 se aflau și în regiunea Kiev din Ucraina și au legătură directă cu crimele de război comise la Bucha și Irpin”.

sursa: InformNapalm

Libertatea