Franța iese din zona roșie, Marea Britanie rămâne. Autoritățile au actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic

Franța iese din zona roșie, Marea Britanie rămâne. Autoritățile au actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat joi seară lista zone de risc epidemiologic, iar principala modificare este trecerea Franței din zona roșie în cea galbenă.

Astfel, românii care se întorc din Franța vor fi exceptați de la carantină nu doar dacă sunt vaccinați (schemă completă), ci și dacă dacă vor prezenta un test COVID negativ.

În schimb, Marea Britanie este menținută în zona roșie deoarece, precizează autoritățile, a fost detectată în circulație o variantă de virus cu transmitere mai ridicată, varianta cunoscută drept indiană sau Delta.

De altfel, oficialii britanici din sănătate au anunțat că peste 90% din noile cazuri detectate pe teritoriul Regatului sunt infectări cu varianta indiană de COVID.

În zona galbenă rămân mai multe state în care sunt importante comunități de români, precum Olanda, Danemarca, Suedia, Grecia sau Belgia.

În schimb, în zona roșie se află destinații de vacanță alese des de români, precum Maldive sau Seychelles.

Potrivit normelor în vigoare, cei care intră în România din țările aflate în zonele galbenă și roșie stau 14 zile în carantină, cu excepția celor vaccinați. De asemenea, pentru zona galbenă sunt scutiți de carantină și cei care au un test COVID negativ.

Sunt, de asemenea, exceptate de la carantină mai multe categorii de angajați, oficiali și sportivi.

Cei care vin din țările aflate în zona verde nu trebuie să stea în carantină – fiind state considerate sigure.

Libertatea