Fratele lui Radu Mazăre, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare în dosarul campusului social Henri Coandă. Polițiștii care s-au dus să-l ridice nu l-au găsit acasă

Fratele lui Radu Mazăre, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare în dosarul campusului social Henri Coandă. Polițiștii care s-au dus să-l ridice nu l-au găsit acasă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat marți, 10 mai, pe Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, la trei ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie legat de construirea de locuinţe sociale în campusul Henri Coandă din Constanţa. Totodată, judecătorii au decis să nu îi mai urmărească penal pe Radu Mazăre şi pe omul de afaceri Morgenstern Avraham, implicați în dosar. Decizia instanței este definitivă.

UPDATE 16.24: Polițiștii care s-au dus marți să pună în executare mandatul nu l-au găsit pe Alexandru Mazăre la adresa la care acesta figura în acte.

Iniţial, Alexandru Mazăre a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, având de plătit doar o amendă penală de 5.000 de lei pentru fals în declaraţiile de avere. Dar un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a admis apelul DNA şi a decis ca fostul parlamentar să primească trei ani de închisoare cu executare, fiind menţinută şi amenda penală, a informat Agerpres.

Acuzaţiile din acest dosar au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social Henri Coandă din Constanța.

Concret, potrivit rechizitoriului DNA, Radu Mazăre, în calitate de primar al Constanţei, a lansat acest program în 2011. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre suma de 175.000 de euro pentru că acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Anchetatorii DNA au susţinut că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o bancă din Israel.

Magistraţii au dispus confiscarea mitei de 80.000 de euro de la Alexandru Mazăre, el având de plătit şi cheltuieli judiciare de 10.000 de lei.

În schimb, ÎCCJ a hotărât încetarea procesului penal faţă de Radu Mazăre, judecat pentru luare de mită şi fals în declaraţii, şi faţă de omul de afaceri Avraham Morgenstern, judecat pentru dare de mită. Radu Mazăre ispăşeşte în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor din Mamaia.

Libertatea