FSB l-a arestat pe directorul unei fabrici de aviație pentru că a trimis Ucrainei fotografii cu avioanele rusești de luptă

FSB l-a arestat pe directorul unei fabrici de aviație pentru că a trimis Ucrainei fotografii cu avioanele rusești de luptă

Serviciile ruse de securitate au anunțat marți că au arestat un manager de top al unei fabrici de aviație, suspectat de înaltă trădare pentru că a transmis Ucrainei informații secrete din domeniul apărării, informează agenția France Presse, citată de The Moscow Times.

Serviciul Federal de Securitate (FSB – principalul serviciu secret al țării, urmașul KGB) a precizat, într-un comunicat preluat de agențiile de presă rusești, că a reținut un cetățean rus suspectat de „înaltă trădare pentru transmiterea de date către Ucraina în detrimentul securității Rusiei”.

FSB susține că cetățeanul rus – un rezident din regiunea Moscovei – a fotografiat „documente tehnice clasificate ca strict secrete” și le-a trimis, prin intermediul telefonului mobil, unui cetățean ucrainean care lucra la o fabrică aeronautică din orașul Odesa, situat în sudul Ucrainei.

Conform FSB, bărbatul ar fi făcut fotografii ale echipamentelor din avioanele de luptă ale Rusiei, notează Reuters.

Serviciul secret rus precizează că a fost deschisă o anchetă pentru înaltă trădare, faptă care se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. Angajatul – care era director tehnic al fabricii – a fost reținut, a adăugat FSB.

La începutul acestei luni, un tribunal din Moscova l-a condamnat la o pedeapsă de 22 de ani de închisoare pe Ivan Safronov, un jurnalist de investigație extrem de apreciat, specializat pe domeniul apărării, care a fost acuzat de trădare pentru divulgarea de secrete de stat.

Procurorii ruși au susținut că acesta a colectat informații confidențiale despre armata, apărarea și securitatea Rusiei și că le-a predat serviciilor secrete străine.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea