Gabriella, rotweillerul care apără Kievul: „Este profesionistă atestată pentru căutare de arme și muniție”

Gabriella, rotweillerul care apără Kievul: „Este profesionistă atestată pentru căutare de arme și muniție”

Rottweilerul Gabriella este în serviciu la un punct de control din Kiev și asigură protejarea capitalei, scrie Garda Națională, într-o postare pe pagina de Facebook, preluată de publicația Ukrainska Pravda. Câinele este antrenat să detecteze explozibili și arme.

„La unul dintre punctele de control ne-am întâlnit cu Andrei și cu tovarășa lui de arme, Gabriella. Câinele este încrezător și jucăuș, încât aduce zâmbete pe fețele militarilor”, notează Garda Națională a Ucrainei.

Când își intră în rol, însă, Gabriella se transformă: devine „atentă și strictă” în cazul celor care transportă arme, muniție sau explozibil. Atunci „mârâie amenințător”.

„Este profesionistă atestată, are o specialitate autorizată: căutare arme și muniție. Nu a fost antrenată pentru agresiune”, explică dresorul Gabriellei, Andrei.

Gabriella, „atentă și strictă”.

„Un câine este uneori capabil să găsească ceea ce un întreg grup de polițiști experimentați nu identifică”, completează Andrei. 

Rottweilerul își ajută partenerul să mențină ordinea publică. De la începutul războiului, câinele a fost „angajat” să lucreze la punctele de control din Kiev, unde depistează mașinile suspecte care transportă obiecte interzise.

Sunt și alți căței-eroi ai războiului

Câinele Patron, care îi ajută pe pirotehnicieni să curețe teritoriile ucrainene de mine, a devenit celebru pe rețelele de socializare.

De asemenea, Poliția Națională îi folosește pe ciobăneștii germani Warrior și Thorin să identifice explozibilul.

Și labradorul Krasavcik îi însoțește pe luptătorii ucraineni din prima linie.

Krasavcik, alături de un soldat ucrainean.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea