GI Jane de Ucraina luptă pe frontul din Luhansk: „Nu vreau ca fiul meu să trăiască în lumea ororii și terorii ruse”

GI Jane de Ucraina luptă pe frontul din Luhansk: „Nu vreau ca fiul meu să trăiască în lumea ororii și terorii ruse”

O tânără supranumită Jane este una dintre puținele femei din apărarea ucraineană. Ea conduce Brigada de Reacție Rapidă, transmite Garda Națională, într-un material publicat pe pagina de Facebook și preluat de publicația Pravda.

„Jane nu este neapărat o fană a filmului american despre soldatul GI Jane. Dar acest indicativ i-a fost dat de colegii ei. Probabil că nimic nu este întâmplător”, a notat Garda Națională din Ucraina.

Jane este printre puținele femei care sunt înregimentate în Garda Națională (NGU), componenta de rezervă a Forțelor Armate din Ucraina, care funcționează sub jurisdicția Ministerului de Interne și a fost restabilită pe 13 martie 2014, pe fondul tensiunilor crescânde din estul țării.

„Nu toată lumea poate trece testele istovitoare”

„Faptul că sunt putine fete nu se datorează discriminării, pur și simplu nu toată lumea trece testele istovitoare”, explică responsabilii NGU.

Pentru Jane, războiul a început acum 8 ani. A debutat cu voluntariatul, dar și-a dat seama că acest lucru nu este suficient pentru ea și trebuie să se alăture Forțelor Armate.

Jane conduce Brigada de Răspuns Rapid a Gărzii Naționale.

După începutul războiului pe scară largă, ea a apărat pozițiile ucrainene de lângă Rubijne și Sieverodonețk, regiunea Luhansk, și s-a ciocnit în mod repetat cu ocupanții ruși și kadîroviții, soldații ceceni care sprijină armata Kremlinului.

Jane a scăpat ca prin minune când un obuz antitanc inamic a explodat în apropierea locului în care se afla batalionul ei.

Ea și soțul, pe front, dar în plutoane diferite

Jane apără Ucraina împreună cu soțul ei, dar ei servesc în plutoane diferite. „Suntem împreună de 6 ani”, mărturisește tânăra.

Femeilor nu le lipsește motivația de a-și apăra țara: „Nu vreau ca fiul meu să trăiască în lumea ororii și terorii ruse. Când vezi știrile despre atrocitățile despre Mariupol, Bucha, Irpin, îți ajunge!”.

Tânăra nu vrea să plece de pe front „fără victoria noastră”.

GI Jane, indicativul făcut celebru de Demi Moore

GI Jane (1997) este un film american regizat de Ridley Scott. În cadrul unui studiu de caz privind prezența femeii în rândul forțelor de elită ale armatei americane, locotenentul Jordan O’Neil (Demi Moore) este înrolată în US Navy SEALS, la intervenția senatoarei Lillian De Haven (Anne Bancroft). Sub comanda lui John Urgayle (Viggo Mortensen), Jordan trebuie să facă față regimului draconic al îndatoririlor și pedepselor care se aplică aici. Printre duritățile arătate în film se numără și raderea în cap a protagonistei, într-un moment ce a făcut istorie.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldatul american de rând a fost numit GI Joe, pentru că uniforma lui purta iniţialele GI (Government Issue). La acea vreme, femeilor din armată le erau rezervate misiuni auxiliare. Astăzi, situaţia este diferită, iar reprezentantele sexului frumos se regăsesc în rândurile forţelor combatante. De aici şi supranumele lor, după soldatul GI Joe: GI Jane!

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea