Guvernul pregătește bonificații pentru reducerea consumului de energie. Nicolae Ciucă: „Facem apel la populaţie să reducem risipa”

Guvernul pregătește bonificații pentru reducerea consumului de energie. Nicolae Ciucă: „Facem apel la populaţie să reducem risipa”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat sâmbătă că în guvern au fost discutate posibile măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică, dar întâi așteaptă un plan coerent de măsuri la nivelul Uniunii Europene, relatează Agerpres.

„Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care şi noi ne-am gândit şi facem apel la populaţie să reducem risipa şi să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni, ca să putem să gestionăm cum se cuvine energia şi gazul pentru iarna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă, sâmbătă, cu ocazia școlii de vară a tineretului liberal.

În schimb, el și-a arătat susținerea pentru planul discutat la nivel european privind decuplarea tarifelor la energie electrică de cele de la gaze naturale.

„Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susţinem propunerea de decuplare a preţului la energie de cel al gazelor, o soluţie unitară în ceea ce priveşte taxarea, impozitarea, precum şi o soluţie unitară în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pe piaţa Spot, astfel încât să nu existe fluctuaţiile acelea de preţ”, a precizat premierul.

Discuțiile au pornit după preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un plan european de economisire a energiei prin cinci măsuri de protecţie a consumatorilor şi întreprinderilor vulnerabile. Una dintre cele cinci măsuri este reducerea consumului de curent în orele de vârf. „Vom propune un obiectiv obligatoriu”, a spus von der Leyen.

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a anunțat discuții la Guvern pentru reducerea consumului de energie în orele de vârf, dar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu susține asemenea mesaje care amintesc de perioada comunistă.

Libertatea