Guvernul pregătește interzicerea Kaspersky în instituțiile de stat din România

Guvernul pregătește interzicerea Kaspersky în instituțiile de stat din România

Autoritățile centrale și locale nu vor mai putea folosi soluții de securitate cibernetică realizate de companii sau persoane din Rusia, scrie Profit.ro, care citează un document oficial.

Vor fi interzise produse precum antivirușii, programele antimalware și firewall, iar în acest sens va fi realizată o listă cu produsele, serviciile și entitățile producătoare interzise.

Soluțiile cibernetice produse în Rusia vor fi interzise pe durata invaziei ruse în Ucraina, până la semnarea unui tratat de pace și despăgubirea Ucrainei, potrivit sursei citate.

„Interdicția produce efecte pe întreaga durată a invaziei declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistițiu care să consfințească integritatea teritorială a Ucrainei, reparații pentru prejudiciile suferite de țara invadată, precum și cooperarea Federației Ruse cu organismele naționale și internaționale competente pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de crime de război sau crime împotriva umanității”, se arată în document.

Libertatea a solicitat puncte de vedere din partea Guvernului și companiei Kaspersky. Până la momentul publicării articolului nu s-a primit niciun răspuns.

Principala țintă

Principala companie rusă care oferă servicii de securitate cibernetică este Kaspersky.

Producătorul de antiviruși este unul dintre cei mai cunoscuți la nivel global. Compania a fost fondată de către Eugene Kaspersky în 1997 și are vânzări anuale de aproximativ 700 de milioane de dolari.

Investigație în SUA

Reuters scria în urmă cu câteva zile că războiul din Ucraina a dus la o investigație asupra Kaspersky în Statele Unite, de teama unor atacuri cibernetice.

Investigația folosește prerogative lărgite date în mandatul președintelui Donald Trump pentru Departamentul de Comerț al SUA. Acesta poate interzice sau restricționa tranzacțiile între companiile americane și companiile de internet, IT sau telecomunicații din state „adversare”, precum Rusia sau China.

Kaspersky a fost inclus în luna martie pe lista companiilor care amenință securitatea națională, aceeași pe care anterior au fost incluși producătorii chinezi de echipamente telecom Huawei și ZTE.

Antivirușii Kaspersky au fost interziși deja în instituțiile de stat din SUA încă din anul 2017.

Hakerirea NSA din 2017

La acel moment, produsele sale au fost folosite pentru atacarea NSA, agenția americană de securitate națională. Compania a respins acuzațiile.

Investigația americană ar putea duce la forțarea companiei să ia măsuri pentru a reduce riscurile produselor sale sau ar putea duce la interzicerea totală a folosirii sale de către americani.

Autoritățile germane au avertizat în luna martie că Rusia ar putea forța compania să participe la atacuri cibernetice sau agenții ruși să utilizeze clandestin datele acesteia pentru a participa la atacuri fără știința sa.

Libertatea