Haiti: Claude Joseph a anunțat că demisionează din funcția de premier interimar

Haiti: Claude Joseph a anunțat că demisionează din funcția de premier interimar

Claude Joseph a asigurat conducerea țării cu sprijinul Armatei după asasinarea președintelui Jovenel Moïse. El a anunțat, într-un interviu pentru ziarul Washington Post că se retrage, la capătul unei scurte lupte pentru putere cu Ariel Henry, care fusese numit în funcția de premier cu două zile înainte de uciderea președintelui, informează Reuters.

Joseph a declarat că duminică a ajuns la un acord cu Henry „pentru binele naţiunii”. Un nou Guvern se va forma în cursul zilei de marți, 20 iulie.

„Toată lumea care mă cunoaşte ştie că nu mă interesează această bătălie sau puterea. Preşedintele mi-a fost prieten. Sunt doar interesat să văd dreptate pentru el”, a susținut Claude Joseph.

Demisia lui Joseph vine în urma unei declarații de sâmbătă ale Core Group, o organizație de diplomați internaționali care a cerut „formarea unui guvern consensual și incluziv” în Haiti.

În vârstă de 71 de ani, neurochirurgul Ariel Henry a fost numit în funcția de prim-ministru cu două zile înainte de uciderea lui Jovenel Moïse însă nu a apucat să depună jurământul de învestitură. În acest context, Joseph, care fusese până atunci premier interimar a susținut că el trebuie să conducă țara, de vreme ce Henry nu și-a preluat oficial funcția.

Jovenel Moïse a fost ucis în urmă cu 12 zile în locuința lui din capitala Port-au-Prince de un comando format din 28 de persoane, printre care și doi americani. Soția președintelui a fost rănită grav în atac, fiind transportată în SUA pentru a primi îngrijiri medicale.

Între timp, Christian Emmanuel Sanon, în vârstă de 63 de ani, despre care se crede că s-a aflat în spatele întregii operațiuni, a fost arestat. El are cetăţenie americană şi a locuit în Statele Unite ale Americii.

Libertatea