Halele Obor din București, parte a celei mai mari piețe din țară, au fost închise temporar de ANPC

Halele Obor din București, parte a celei mai mari piețe din țară, au fost închise temporar de ANPC

26 de operatori economici care vindeau alimente în punctul comercial Halele Centrale Obor au fost controlați marți de comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Din cauza neregulilor grave, pe lângă amenzile date, ANPC a cerut închiderea unității pentru 6 luni.

Într-un comunicat de presă, ANPC anunță că „echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov, coordonate de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au efectuat ample verificări privind respectarea prevederilor legale din domeniu la Halele Centrale Obor, unul dintre punctele comerciale de referinţă ale Capitalei”.

Piața Obor, care include Halele, este cea mai mare piață din București și din țară.

Au fost controlaţi 26 operatori economici, cărora le-au fost aplicate 30 de amenzi, în valoare totală de 365.000 lei şi 2 avertismente.

De asemenea, ANPC a oprit definitiv de la comercializare şi a restras o cantitate de circa 11,5 tone de produse alimentare nesigure, în general carne, produse din carne şi produse lactate.

Totodată, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 25 operatori economici.

Iar comisarii ANPC au cerut și închiderea pe o durată de cel mult 6 luni pentru societatea care administrează Halele Centrale Obor.

Piața Obor rămâne deschisă

Administratorul Pieței Obor a anunțat că piața rămâne deschisă.

„Piața Obor este DESCHISĂ! Pentru cei care încă nu fac diferența între Piața Obor și Halele Obor vă atașăm această imagine edificatoare”, a transmis administratorul pe Facebook.

Ce nereguli au găsit comisarii ANPC în Halele Obor

nerespectarea temperaturii de depozitare și expunere spre vânzare recomandată de producător;expunerea spre vânzare în afara spațiilor frigorifice (comercializare la temperatura mediului ambiant) pentru carne, produse din carne și produse lactate;utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (zone cu rugină, resturi alimentare, acumulări de gheață murdară, insule de mucegai etc.);comercializarea unor produse alimentare nesigure și a unor produse alimentare cu data limită de consum depășită;existența căilor de acces cu gresie spartă, a diferenței de nivel, a treptelor deteriorate nemarcate, care constituie un pericol pentru cumpărători.

„Vreau să sublinez un lucru foarte important: niciodată nu ne-am dorit închiderea activității unui operator economic. Nu acesta este scopul nostru! Dar mesajul este  unul  foarte scurt: Faceți curățenie, respectați reglementările în vigoare și, astfel, vă puteți relua activitatea (…) Sănătatea oamenilor nu se negociază, iar noi manifestăm toleranță zero față de cei care arată respect zero consumatorilor”, scrie Mihai Culeafă, președintele ANPC, în comunicatul care anunță închiderea Halelor.

Libertatea