Hong Kong a arestat cinci oameni, acuzați că au publicat cărți pentru copii care incită la ură împotriva guvernului

Hong Kong a arestat cinci oameni, acuzați că au publicat cărți pentru copii care incită la ură împotriva guvernului

Poliția din Hong Kong a arestat joi cinci persoane pe care le acuză de sedițiune, în baza legii securității naționale, pe motiv că publicațiilor lor pentru copii cu oi și lupi au avut drept scop incitarea tinerilor la ură împotriva guvernului orașului, informează Reuters.

Arestările sunt doar cele mai recente dintr-o serie de rețineri a unor persoane suspectate de autoritățile din Hong Kong că ar face parte din mișcarea de disidență pro-democrație.

Poliția a declarat că una dintre cărți, „Apărătorii Satului Oilor”, face referire la protestele pro-democrație. În poveste, lupii vor să ocupe satul și să mănânce oile care, la rândul lor, își folosesc coarnele pentru a riposta.

Cele cinci persoane arestate, doi bărbați și trei femei, cu vârste cuprinse între 25 și 28 de ani, erau membri ai unui sindicat logoped care publica cărți pentru copii.

Superintendentul senior al poliției, Steve Li, a declarat într-o conferință de presă că poliția a fost îngrijorată de cărți fiindcă conținutul „sucește mintea copiilor” pentru a le dezvolta „un standard moral de a fi împotriva societății”.

De asemeena, autoritățile au prezentat alte două cărți tipărite de sindicat.

A doua carte a relatat povestea a 12 oi duse de lupi în satul fiarelor unde ar urma să fie gătite, făcând posibil aluzie la cei 12 oameni din Hong Kong capturați de China în august anul trecut pe mare în timp ce încercau să fugă din oraș cu barca.

Li a spus că povestea nu era factuală și a instigat la ură împotriva autorităților.

Cea de-a treia carte spune povestea lupilor care se furișează printr-o gaură în satul oilor și arată lupii murdari, în timp ce oile sunt curate.

Potrivit oficialului, aceasta a avut ca scop crearea urii împotriva guvernului.

Dacă vor fi găsite vinovate, cele 5 persoane arestate riscă o pedeapsă de până la 2 ani de închisoare.

Ce este legea securității naționale

În mai 2020, parlamentul chinez a adoptat legea securităţii naţionale pentru Hong Kong, o măsură fără precedent, care are rolul de a sufoca protestele din teritoriul semiautonom și de a-l aduce pe acesta sub controlul cât mai ferm al Beijingului.

Legea votată de Congresul Naţional al Poporului din China reduce statutul legal separat al teritoriului semiautonom și oferă baza necesară pentru adoptarea de măsuri stricte împotriva protestatarilor de la Hong Kong, care luptă pentru independența față de Beijing.

Actul legislativ interzice actele de rebeliune, separatism, „actele de amestec străin” în politica internă și cele de terorism, acuzații folosite deseori în China pentru reprimarea disidenților politici și a oricărei forme de opoziție.

Libertatea