„Idioții păreau să nu aibă nicio idee”: secretele ofensivei-fulger a Ucrainei în Harkov. De ce ar putea fi ea un punct de cotitură în război

„Idioții păreau să nu aibă nicio idee”: secretele ofensivei-fulger a Ucrainei în Harkov. De ce ar putea fi ea un punct de cotitură în război

Factorul surpriză și armele primite de la aliați – în special rachetele HARM americane și sistemele antiaeriene germane Gepard – au asigurat succesul asaltului ucrainean în regiunea Harkov, care a eliberat numeroase orașe și amenință să copleșească un mare număr de militari ruși, scrie The Economist.

Pe 6 septembrie, armata ucraineană a lansat o ofensivă surpriză în provincia Harkov din nord-estul țării. Ultimele zile au demonstrat că aceasta s-a bucurat de un succes spectaculos. Kievul a anunțat că forțele sale au eliberat deja mii de kilometri pătrați de sub controlul Rusiei.

În mod remarcabil, cea mai mare suprafață de teritoriu a fost eliberată chiar în regiunea Harkov, și nu în Herson, ținta unei ofensive paralele mult mai ample, anunțate cu săptămâni de zile înainte de a începe.

Steagul galben și albastru al Ucrainei flutură acum în mai multe orașe și sate eliberate. Imagini video din regiunea Harkov i-au arătat pe localnici aclamând convoaiele și pe soldații ucraineni.

Ucraina a anunțat sâmbătă că se află deja în controlul orașului Kupiansk, un important centru logistic pentru efortul de război al Rusiei, care în urmă cu doar patru zile se afla la aproximativ 60 km în spatele liniei frontului.

Rezultatul? Mii de soldați ruși ar putea fi în curând prinși între ucrainenii care avansează și râul Oksil, aflat în spatele lor.

Pentru Kiev, succesul ofensivei este deosebit de important, inclusiv pentru că îi oferă argumente pentru a cere Occidentului continuarea și chiar sporirea sprijinului militar.

„Trupele ucrainene avansează în estul Ucrainei, eliberând tot mai multe orașe și sate. Curajul lor, cuplat cu sprijinul militar occidental, aduce rezultate uimitoare”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, într-o declarație pe rețelele sociale.

„Este crucial ca livrarea de arme către Ucraina să continue. Înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă înseamnă câștigarea păcii în Ucraina”, a adăugat el.

Unul dintre cele mai importante momente ale războiului

Bloggerii și analiștii militari pro-ruși sunt furioși din cauza prăbușirii apărării țării lor și a aparentei dezorganizări a comandamentului rus.

Ofensiva din Harkov, scrie The Economist, este cea mai semnificativă schimbare de inițiativă în favoarea Ucrainei de la sfârșitul lunii martie, când armata rusă, împotmolită în suburbiile Kievului, s-a retras din întreaga regiune din jurul capitalei, în ceea ce a descris drept un „gest de bunăvoință”.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”><a href=”https://twitter.com/hashtag/Kharkiv?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#Kharkiv</a> Update:<a href=”https://twitter.com/hashtag/Ukrainian?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#Ukrainian</a> forces have captured an estimated 2,500 square kilometers in Kharkiv Oblast in the Kharkiv area counteroffensive as of September 9. /1<a href=”https://t.co/c0t0qKlltX”>https://t.co/c0t0qKlltX</a> <a href=”https://t.co/J5B7RxIdNo”>pic.twitter.com/J5B7RxIdNo</a></p>&mdash; ISW (@TheStudyofWar) <a href=”https://twitter.com/TheStudyofWar/status/1568456619507478530?ref_src=twsrc%5Etfw”>September 10, 2022</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

De altfel, această ofensivă este condusă de generalul Oleksandr Sirski, cel care a organizat și apărarea Kievului în februarie și martie. Se pare că acesta a detectat un punct slab în liniile rusești în apropierea orașului Balaklia, care se afla în mâinile rușilor încă din 2 martie, scrie The Economist.

Balaklia a fost rapid încercuită, ceea ce le-a permis ucrainenilor să se deplaseze mai departe spre est pentru a se interpune între forțele rusești în zona râului Oskil. Trei poduri mici fac legătura între malul vestic și cel estic, dar acestea se află în raza de acțiune a artileriei ucrainene.

Moscova are evident o problemă. Asta în condițiile în care o parte semnificativă a trupelor sale de elită au fost redistribuite spre sud, pentru a consolida forțele în fața celeilalte ofensive ucrainene.

„Războiul se bazează pe arta decepției”, a declarat o sursă din cadrul forțelor armate ucrainene, citată de Economist. „Noi i-am păcălit destul de bine”, a adăugat sursa.

„Nu au înțeles că era important”

Ofensiva de la Harkov nu a venit din senin. Un soldat ucrainean care a luat parte la atacul inițial spune că coloane de trupe rusești au părăsit zona în urma unor baraje intense de artilerie pe 4 și 5 septembrie.

„S-au mișcat chiar înainte ca noi să începem să luptăm”, a declarat el. „Trebuie să fi știut că urma să atacăm, dar idioții păreau să nu aibă nicio idee despre ce ar putea pierde. Nu au înțeles că era important”, a adăugat acesta.

Ucraina a început ofensiva terestră pe 6 septembrie, capturând inițial orașele satelit din jurul localității Balaklia. A doua zi, orașul în sine a fost înconjurat. După două zile de lupte de stradă, un grup de soldați ucraineni a ridicat steagul pe acoperișul primăriei.

O sursă locală spune că unii dintre rușii ocupanți s-au schimbat în haine civile și au fugit cu biciclete și mașini furate.

Încercuirea orașului Balaklia a fost doar începutul problemelor Rusiei. În paralel, forțele ucrainene înaintau spre est prin Volohiv Iar, Șevcenkove și, în cele din urmă, spre Kupiansk, un nod feroviar cheie pentru aprovizionarea forțelor rusești din sud.

Pe 8 septembrie, au început luptele pentru acest oraș. O fotografie care a circulat o zi mai târziu, vineri, arăta soldați pozând lângă un semn la marginea sudică a acestuia.

Iar sâmbătă, alte poze au sugerat că ucrainenii au capturat deja orașul, după un nou avans fulgerător. Vestea a fost confirmată oficial în cursul zilei.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>Ukrainian troops already in Kupyansk.<br>Russians basically offered no resistance. <a href=”https://t.co/4c2UqjEk1w”>pic.twitter.com/4c2UqjEk1w</a></p>&mdash; Illia Ponomarenko ?? (@IAPonomarenko) <a href=”https://twitter.com/IAPonomarenko/status/1568490915387547649?ref_src=twsrc%5Etfw”>September 10, 2022</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Unele surse rusești au anunțat că rușii s-ar retrage deja din Izium, pentru a nu fi încercuiți. Informația nu a fost confirmată oficial. Ar fi o victorie majoră pentru Kiev. În primăvară, forțele ruse au dus lupte sângeroase timp de o lună pentru a captura acest oraș.

Comentatorii militari pro-ruși au fost stupefiați, acuzând înaltul comandament al țării de trădare.

Igor „Strelkov” Girkin, un fost ofițer al FSB, serviciul de securitate al Rusiei, care a condus trupele susținute de Rusia în prima bătălie din războiul ruso-ucrainean din 2014, a confirmat că unitățile ucrainene efectuau raiduri în adâncul teritoriului deținut de Rusia, „dezorientând” trupele de acolo.

„Alles kaput” („Totul este distrus”), a scris el pe rețelele sociale. Alte canale media frecventate de analiștii ruși sugerează că acum se desfășoară o cursă pentru a trimite rezerve care vor avea rolul de a împiedica deteriorarea situației.

Armata rusă a publicat de altfel imagini cu tunuri și vehicule care se îndreaptă spre linia frontului.

În timp ce rușii își exprimau furia și amărăciunea, ucrainenii înscriau, iarăși, puncte decisive la capitolul imagine, pe rețelele sociale, cu fotografii și clipuri video care surprindeau succesul ofensivei sau descriau prada de război: militari luați prizonieri, inclusv, posibil, un general, armament capturat.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>Sing up brothers and sisters. Sing up for <a href=”https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#Ukraine</a>. <a href=”https://t.co/sU0CcchCZ3″>https://t.co/sU0CcchCZ3</a></p>&mdash; Glasnost Gone (@GlasnostGone) <a href=”https://twitter.com/GlasnostGone/status/1568511631746818048?ref_src=twsrc%5Etfw”>September 10, 2022</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Zilele trecute, in clip care s-a viralizat pe Twitter și Facebook înfățișa mai mulți militari ucraineni care cântă imnul național, înainte de un nou atac.

Armele livrate de aliați au fost vitale

O sursă din cadrul serviciilor secrete militare ucrainene a subliniat că succesul ofensivei se bazează printre altele pe rachetele antiradiație HARM furnizate de americani, care se concentrează oe emisiile radarelor de apărare rusești și a altor echipamente.

De asemenea, ofensiva s-a bazat pe sistemele sol-aer care au amenințat avioanele rusești. Surse ucrainene au evidențiat Gepard-ul german, un sistem antiaerian autopropulsat blindat, construit pe șasiul tancului Leopard 1.

Această amenințare a a determinat o reticență a Rusiei în ceea ce privește desfășurarea forțelor aeriene. Iar atunci când a făcut-o, a suferit pierderi.

Germania a livrat deja Ucrainei mai multe sisteme Gepard și a promis suplimentarea acestora. FOTO: EPA

Rapoarte neconfirmate sugerează că cel puțin un avion de luptă rusesc și două elicoptere au fost doborâte în timpul operațiunii ucrainene.

Se pare că avioanele rusești au întâmpinat dificultăți în a distinge între unitățile rusești și cele ucrainene, liniile de front schimbându-se rapid. „Ei sunt orbi, iar noi vedem totul”, a susținut oficialul ucrainean.

Dacă contraofensiva va reuși în cele din urmă va depinde acum de viteză, susține acesta.

Dacă forțele ucrainene își pot asigura noile poziții de lângă râul Oskil înainte de sosirea întăririlor rusești, Izium, orașul-cheie aflat la sud, ar putea fi în vizorul lor.

Au existat relatări potrivit cărora armata ucraineană a efectuat, de asemenea, atacuri la sud de Izium, într-o posibilă încercare de a înconjura orașul. Capturarea acestuia, sau amenințarea operațiunilor rusești de acolo, ar face o gaură în logistica militară rusă din regiunea Luhansk.

De asemenea, ar permite Ucrainei să recupereze orașele pe care Rusia le-a capturat după bătălii chinuitor de lungi și sângeroase din timpul verii.

Kievul vrea să își convingă aliații că merită să fie susținut în continuare

Liderii ucraineni au căutat mult timp un punct de cotitură în război: o operațiune care să demonstreze aliaților occidentali că Kievul poate câștiga, dacă i se oferă armele potrivite, scrie The Economist.

Săptămâna aceasta, generalul Valeri Zalujni, comandantul-șef al Ucrainei, a făcut prima declarație publică din timpul conflictului pe această temă. Succesul a fost „direct și exclusiv dependent de resursele de care dispune Ucraina”, a scris el într-un eseu pentru Ukrinform, o agenție de știri de stat.

Ofensiva din Herson a avut rezultate mixte. Victimele sunt foarte numeroase, potrivit unui oficial informat, iar progresele au fost relativ lente.

Dar veștile de la Harkov vor influența într-o oarecare măsură deciziile occidentale.

Pe 8 septembrie, în timpul unei reuniuni a miniștrilor apărării la baza aeriană Ramstein din Germania, vestea despre reușita de la Balaklia a fost primită cu aplauze.

Vorbind la Praga a doua zi, Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a descris ofensivele de la Herson și Harkov ca fiind „foarte, foarte încurajatoare”.

Unii le văd ca fiind esențiale.

„După șapte luni de lupte crâncene și disperate, istoricii din viitor ar putea considera acest lucru ca fiind un punct de cotitură important”, a spus Mick Ryan, un general australian în retragere care urmărește conflictul.

„Inițiativa strategică în acest război s-ar putea să fi trecut la ucraineni în ultimele câteva zile”, a observat el.

Libertatea