Iepurașii din Parlament. Speriați că nu-i ajung banii de miel din pensia de 18.000 de lei pe lună, deputații au votat să-i mărească salariul lui Ciucă

Iepurașii din Parlament. Speriați că nu-i ajung banii de miel din pensia de 18.000 de lei pe lună, deputații au votat să-i mărească salariul lui Ciucă

Cu o pensie de general de 18.000 de lei pe lună și un salariu net de premier de 14.000 de lei, premierul Nicolae Ciucă a primit o veste bună în Săptămâna mare. Colegii din parlament s-au gândit că nu i-ar strica o mărire de 15%. Că doar duce și PNNR-ul în spate, nu doar țara.

Încerc să-mi amintesc argumentele celor care susțin că este bine să avem drept prim-ministru un general și că este bine ca unul dintre partidele de guvernământ să fie condus de un general (în acest caz, același). Ni se spune că dată fiind situația actuală, cu război la graniță, criză economică generalizată, de-abia ieșiți dintr-o pandemie, un general este exact ce ne trebuie. Aduce cu el rigoare, onoare, simț al datoriei, spirit de sacrificiu în slujba cetățenilor și cinste, multă cinste. Oare?

România a ajuns, începând cu ianuarie 2022, într-o situație în care n-a mai fost de foarte multă vreme. Astfel, datoria publică a României a depășit, în ianuarie și în februarie (acestea fiind ultimele date oficiale existente), 50% din PIB, ajungând, în februarie, la 50,6% din PIB. Asta înseamnă că datorăm, în acest moment, aproape 121 de miliarde de euro.

Există o lege din 2010, din aprilie 2010 (legea 69/16.04.2010), zisă și a responsabilității fiscal-bugetare care reglementează clar ce trebuie făcut în cazul în care datoria publică trece de 50%. În această situație absolut nefericită, „guvernul prezintă public şi aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut (…). Programul (…) cuprinde, fără a se limita la acestea, şi măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public”. Aceste măsuri trebuie prevăzute într-un act normativ la nivel de lege. Adică fie lege votată în Parlament, fie ordonanță de urgență. 

Ei bine, guvernul condus de omul de onoare, rigurosul, cel cu simțul datoriei și spirit de sacrificiu nu a catadicsit, până acum, să elaboreze acest proiect de lege sau de ordonanță prin care să înghețe cheltuielile totale privind salariile din sectorul public (aceasta fiind doar una dintre măsurile expres menționate în legea 69/2010). Și nici nu pare că are de gând să o facă, speranța guvernanților fiind că datoria se va micșora de la sine, în timp ce noi ne împrumutăm tot mai mult iar PIB-ul nu vrea să ajungă la cotele prognozate de optimiști iarna trecută.

Și, pentru că tot nu vor să recunoască situația grea în care ne aflăm și nici nu vor să aplice legea, înghețând salariile din sectorul public, membrii partidului condus de către omul de onoare Ciucă tocmai i-au făcut acestuia un cadou: majorarea salariului cu 15%. Nu doar domniei sale, dar și domniei sale. Dacă erau înghețate salariile din sectorul public, deja, așa cum prevede legea, darul supușilor către general ar fi fost imposibil.

Miercuri, 20 aprilie, a ajuns în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților OUG 124/13 decembrie 2021. Această ordonanță reglementează modul în care sunt gestionați banii din PNRR, stabilește responsabilii pentru punerea în aplicare a acestui plan național și conține prevederi legate de fluxul banilor, de modul în care se acordă sau se recuperează etc.

Ei bine, după ce legea de aprobare a ordonanței a trecut de Senat, în Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, comisie condusă de un membru PNL și unde unul dintre vicepreședinți este consilierul onorific al premierului Ciucă, Sebastian Burduja, iar mai nou propunerea PNL de ministru al digitalizării, s-au adus 200 de amendamente, dintre care 40 au fost aprobate.

Unul dintre amendamentele adoptate, propus, cel mai probabil, de către liberalul Florin Roman, fost ministru plagiator al Digitalizării, stabilește că salariile personalului din ministerul Finanțelor care se ocupă cu implementarea PNRR vor crește cu 25%, iar salariile personalului din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care se ocupă de PNRR vor crește cu 15% .

De asemenea, tot cu 15% va crește și salariul premierului, care, conform OUG 124/2022 devine „coordonator al procesului de negociere pentru aprobarea/modificarea PNRR, precum și în calitate de președinte al Comitetului interministerial de coordonare a PNRR”.

Nu-i mai ajungea pensia specială de 18.000 de lei/lunar?

În primul rând, angajații Ministerului de Finanțe au în fișa postului îndatorirea de a gestiona banii publici ai României, indiferent de sursa acestora. Fix pentru acest lucru au fost angajați. A le suplimenta salariul cu 25% este ilogic și jignitor pentru ceilalți. La fel stă situația și în cazul angajaților MIPE. Ei au fost angajați exact pentru a gestiona fondurile europene, este job-ul lor. De ce să le majorezi salariile cu 15% pentru că își îndeplinesc îndatoririle de serviciu? Este respectarea fișei de post un act de eroism, este ceva atât de ieșit din comun încât trebuie premiat?

Și, în fine, premierul. Indiferent cine ar fi el, Cîțu, Ciucă sau Ciolacu, de ce să-i mărești salariul cu 15%? Pentru că încearcă să-și facă treaba?

Salariul brut al premierului României este de 23.920 de lei. Poate n-o fi mare printre alte salarii de premieri, dar pentru România este un salariu mare. Aproape de patru ori mai mare decât salariul mediu. În condițiile astea, de ce este nevoie de o majorare de 15%? S-a plâns generalul de foame? Nu i-au ajuns banii pentru miel? Nu-l mai ajută nici pensia de 18.000 de lei lunar?

Da, trecem printr-o situație grea. Toate prețurile au sărit în aer, facturile sunt din ce în ce mai greu de plătit, pe mulți îi fugărește spectrul foametei, în mod real. Dar ăsta chiar nu este un motiv ca în aceste momente să i se majoreze cu 3.600 de lei salariul premierului care încă n-a fost capabil să ia măsurile necesare pentru a fi ajutate categoriile defavorizate.

Dar dacă un om cu venituri lunare nete de aproape 32.000 de lei are nevoie de o suplimentare a salariului? Pentru a supraviețui crizei economice și alimentare, înseamnă că situația este mult mai gravă decât ne imaginăm noi.

Iar dacă premierul Ciucă acceptă acest cadou făcut de către subordonații din partid înseamnă că onoarea, sacrificiul de sine și cinstea pălesc grav în fața nevoilor burdihanului.

foto: Hepta

Libertatea