Imagini de la controalele efectuate de ANPC la autobuzele STB. La multe dintre vehicule, frânele și alarmele de incendiu nu funcționau

Imagini de la controalele efectuate de ANPC la autobuzele STB. La multe dintre vehicule, frânele și alarmele de incendiu nu funcționau

Mizerie, probleme tehnice la sistemele de frânare şi alertele de incendiu, acestea sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii ANPC în urma controalelor efectuate la autobuzele STB din București. În imaginile trimise de ANPC se observă discurile de frână crăpate și rugină la sistemul de furtunuri ale frânei.

În urma controalelor de luni, inspectorii au interzis ieșirea pe traseu pentru 61 de autobuze, 18 tramvaie și 4 troleibuze. Azi, ANPC a transmis mai multe poze cu neregulile găsite în mijloacele de transport.

În multe dintre acestea, curățenia lipsește, se observă urme de rugină, iar multe piese au probleme. Au fost raportate probleme la sistemele de frânare, dar şi la alertele de incendiu. Au fost găsite discuri de frână crăpate, rugină la sistemul de furtunuri ale frânei sau ale aerului comprimat și senzori care nu funcţionează.

„Marea majoritate a pieselor de schimb folosite pentru vehicule sunt «after market», foarte puţine sunt originale. Ceea ce am găsit erau recondiţionate, cu o uzură mult peste ce ne imaginăm noi în raport cu siguranţa cetăţenilor. Mecanicii se plâng de lipsa pieselor şi că sunt nevoiţi să facă tot felul de operaţiuni la limita bunului-simţ tehnic, pentru a putea ieşi cât mai multe maşini pe traseu. Sunt probleme cu sistemul de frânare sau cu direcţia. Nu putem vorbi nici măcar de o dotare elementară”, a spus Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, marți într-o conferință de presă.

ANPC va continua controalele atât la societăţile de transport în comun din ţară, cât şi la Metrorex.

Între timp, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat azi, într-o conferință de presă, că în mijloacele de transport în comun din București n-ar fi mizerie. Principala problemă ar fi uzura exagerată a autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor, care le dă un aspect neplăcut.

„Nu este la standardele pe care le vrem, pentru că asta ar necesita nişte investiţii pentru care în momentul acesta nu avem bani. Pe de altă parte, ne-am dori să schimbăm linoleumul din toate tramvaiele şi din toate autobuzele, pentru că sunt unele unde lucrul acesta nu s-a mai întâmplat de 10-15 ani. Dar nu avem 40 de milioane de lei în momentul acesta ca să îl schimbăm. Nu e neapărat o problemă de curăţenie, ci de cum arată, de fapt”, a spus Nicușor Dan, potrivit Agerpres.

El a mai spus că verificările făcute de ANPC sunt unele politice. Întrebat în legătură cu nemulţumirile exprimate de Nicuşor Dan privind acţiunile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Marcel Ciolacu a spus: „Să-şi dea demisia cel mai bine şi scapă şi bucureştenii, şi scapă şi Nicuşor Dan de tortura de a-şi duce la îndeplinire funcţia de primar al Bucureştiului”.

Libertatea