În Alba sunt zeci de școli în care elevii se pot număra pe degete. Lista unităților la care anul școlar începe cu maximum 10 copii

În Alba sunt zeci de școli în care elevii se pot număra pe degete. Lista unităților la care anul școlar începe cu maximum 10 copii

Sute de elevi, zeci de părinți, profesori, primari, preoți, o mare de buchete de flori și emoții: așa arată de cele mai multe ori tabloul clasic al unui început de an școlar. Însă, în contrast cu imaginea clasică pe care mulți dintre noi o știm, există și un alt fel de început școlar, departe de ochii lumii. În județul Alba, 20 de școli vor începe noul an cu mai puțin de 10 elevi în bănci. Majoritatea se află în zone rurale, depopulate.

În mare parte este vorba despre școli unde elevii merg zeci de kilometri prin pădure, pe poteci de pământ pentru a învăța.

Sunt școli, unde, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Alba, în bănci, teoretic vor fi doar 3 elevi.

Astfel de cazuri pot fi întâlnite la Școala Primară din Păștești, din Pătușești sau din Mătișești.

Lista unităților școlare din Alba cu mai puțin de zece elevi
Grădinița cu Program Normal Pirita – 9 eleviȘcoala Primară Feisa – 7 eleviȘcoala Primară Dealu Lămășoi – 5 eleviȘcoala Primară După Pleșe – 5 eleviȘcoala Primară Glod – 8 eleviGrădinița cu Program Normal Glod – 6 copiiGrădinița cu Program Normal Almașu Mare – 5 copiiȘcoala Primară Cib – 5Grădinița cu Program Normal Cib – 6 copiiGrădinița cu Program Normal Deal – 9 copiiȘcoala Primară Mihoesti – 9 eleviȘcoala Primară Mărgineni – 4 eleviGrădinița cu Program Normal Ghețar – 6 copiiGrădinița cu Program Normal Medves – 5 copiiȘcoala Primară Medves – 3  eleviGrădinița cu Program Normal Cărpiniș – 7 copiiȘcoala Primară Mătișești – 3 eleviȘcoala Primară ”Înv. Aurel Nicola” Pătruşeşti – 3 eleviGrădinița cu Program Normal Totoi – 8 copiiGrădinița cu Program Normal Balomiru de Câmp – 7 copiiGrădinița cu Program Normal Beţa – 4 copiiȘcoala Primară Beţa – 8 eleviGrădinița cu Program Normal Mogoş – 8 copiiȘcoala Primară Gârde – 9 eleviGrădinița cu Program Normal Ocoliş – 9 copiiȘcoala Primară „Gheorghe Pavelescu” Purcăreţi – 6 eleviGrădinița cu Program Normal Poşaga de Jos – 5 copiiȘcoala Primară Costeşti – 9 eleviȘcoala Primară Făgetu de Sus – 8 eleviGrădinița cu Program Normal Făgetu de Jos – 7 copiiGrădinița cu Program Normal Costeşti – 5 copiiȘcoala Primară Păşteşti – 3 eleviGrădinița cu Program Normal Tău – 8 copiiȘcoala Primară Pleşi – 4 eleviȘcoala Primară Negeşti – 6 eleviȘcoala Primară Colţeşti – 8 eleviGrădinița cu Program Normal Rimetea – 6 copiiGrădinița cu Program Normal Colţeşti – 6 copiiȘcoala Primară Lumineşti – 4 elevi

Poveștile elevilor care parcurg zeci de kilometri întregi zilnic pentru a ajunge la școală pot fi întâlnite la tot pasul în munții Apuseni.

În urmă cu un an, reporterii alba24.ro, au înâlnit-o pe Andreea, o elevă care atunci era în clasa a V-a și pentru a ajunge la școala din Ponor, parcurgea 12 kilometri zilnic, dus-întors.

Fata s-a întâlnit la un moment dat chiar și cu un lup. Senină, întrebată de reporterul alba24.ro ce a făcut în acel moment, ea a spus că s-a uitat la el și a trecut mai departe.

Citește continuarea pe alba24.ro

Libertatea