ÎN DIRECT: Franța își sărbătorește ziua națională cu tradiționala paradă militară, după un an de pauză

ÎN DIRECT: Franța își sărbătorește ziua națională cu tradiționala paradă militară, după un an de pauză

Militarii francezi defilează acum pe celebrul Champs-Élysées din Paris, unde are loc parada organizată de ziua națională, relatează France24. Evenimentul are loc sub umbra pandemiei, fiind luate măsuri speciale.

Parada se va desfășura totuși la o capacitate mai redusă decât în mod tradițional, numărul de participanți care pot participa fiind redus la 10.000 de la 25.000 cât era în perioada pre-pandemică, iar aceștia vor trebui să respecte măsurile de siguranța impuse de autorități, precum purtarea măștii.

Trupele speciale europene implicate în operațiunile anti-jihadiste din regiunea africană Sahel vor fi în centrul evenimentul, fapt ce ilustrează prioritățile militare ale președintelui Emmanuel Macron, potrivit France24.

Aproximativ 80 de militari francezi și europeni din forțele multinaționale Takuba, forța care intervine în regiunea africană Sahel, ce ocupă porțiuni din Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Etiopia și Sudan. vor deschide procesiunea.

Macron a făcut în repetate rânduri apeluri către partenerii europeni pentru a crește participarea la Takuba, în timp ce a anunțat luna trecută că Franța își va reduce numărul de militari detașați.

Parisul dorește ca Takuba, care numără în prezent doar 600 de soldați dintre care jumătate sunt francezi, să preia mai multe responsabilități din partea celor 5.100 de soldați din operațiunea franceză Barkhane, care se luptă de opt ani cu grupurile islamiste din Africa de Vest alături de soldații locali.

Pe lângă parada din Paris, în orașul Nisa se va marca împlinirea a cinci ani de la atacul terorist care a ucis 86 de persoane. În 2016, un bărbat care conducea un camion a intrat în mulțimea care urmărea focul de artificii de Ziua Franței.

Acum, premierul Jean Castex se va deplasa la Nisa pentru evenimentele organizate de autoritățile locale. 86 de porumbei vor fi eliberați pentru a marca victimele atacului și pentru a transmite un mesaj de pace.

Libertatea