Înalta Curte a respins apelurile făcute de Elena Udrea și Rudel Obreja împotriva condamnării la închisoare în „Gala Bute”

Înalta Curte a respins apelurile făcute de Elena Udrea și Rudel Obreja împotriva condamnării la închisoare în „Gala Bute”

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri, 23 septembrie, ca inadmisibile, apelurile declarate de Elena Udrea, Rudel Obreja și Tudor Breazu în dosarul Gala Bute, în care au fost condamnați la închisoare, relatează news.ro. Decizia este definitivă.

„Cu majoritate, respinge, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017”, au stabilit judecătorii de la Înalta Curte, potrivit minutei instanței.

În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a depus o contestaţie prin care solicita anularea condamnării de 6 ani de închisoare, primită pe 7 aprilie. Avocații săi au invocat decizia Curţii Constituţionale privind modalitatea nelegală de constituire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.

Pe 12 septembrie, avocatul Veronel Rădulescu a spus că, dacă Elenei Udrea i se respinge acest apel, va renunţa la meserie şi se va duce să muncească în agricultură.

Pe 7 aprilie, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost și el condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

De asemenea, tot pe 7 aprilie, și Rudel Obreja a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, dar Tribunalul Ilfov a decis pe 22 iulie eliberarea temporară din închisoare a lui Obreja și suspendarea pedepsei pentru o perioadă de trei luni, pentru a se putea trata de cancer.

Decizia instanțelor a venit după ce Gazeta Sporturilor a publicat în 2011 o serie de investigații despre neregulile privind organizarea evenimentului sportiv Gala Bute, finanțat din fonduri europene, nereguli semnalate de jurnaliști încă din faza de pregătire a galei de box.

Totodată, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a mai decis vineri, 23 septembrie, să respingă cererile depuse de Elena Udrea şi de Tudor Breazu de sesizare a Curţii Constituţionale. Această decizie a instanţei nu este însă definitivă.

Libertatea