Încălzirea globală provoacă o nouă albire în masă a Marelui Recif de Corali, fiind afectate 91% din recifele cercetate

Încălzirea globală provoacă o nouă albire în masă a Marelui Recif de Corali, fiind afectate 91% din recifele cercetate

Încălzirea apelor din cauza schimbărilor climatice din ce în ce mai drastice a provocat albirea coralilor în 91% dintre recifele cercetate de-a lungul Marii Bariere de Corali, în acest an, potrivit noilor descoperiri ale unei agenții guvernamentale australiene, notează CNN.

Oamenii de știință de la Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali (GBRMPA) au confirmat în martie că acesta a fost al șaselea eveniment de albire în masă înregistrat și al patrulea din 2016.

Dar raportul de marți, „Reef snapshot: summer 2021-22”, a constatat că aproape fiecare recif de corali cercetat în sistemul de 2.300 de kilometri a fost afectat de albire.

Recifele de corali sunt unele dintre cele mai vibrante ecosisteme marine de pe pământ, între un sfert și o treime din toate speciile marine se bazează pe ele într-un anumit moment al ciclului lor de viață.

Încălzirea rapidă a planetei provoacă temperaturi peste medie ale apei, ceea ce duce la evenimente de stres precum albirea în masă. Albirea coralilor tinde să aibă loc la astfel de temperaturi, mai mari decât cele normale.

Dar, pentru prima dată, această albire în masă vine în ciuda fenomenului La Niña, un eveniment meteorologic care se caracterizează prin temperaturi mai scăzute decât în ​​mod normal în Oceanul Pacific ecuatorial, au spus oamenii de știință ai Autorității.

Raportul a chestionat un total de 719 recife dintr-o aeronavă care zboară la joasă altitudine în timpul sezonului de vară australian 2021-2022 și a constatat că 654 de recife, 91%, „au prezentat o oarecare albire”.

„Sondajele confirmă un eveniment de albire în masă, cu albirea coralilor observată la mai multe recife din toate regiunile. Acesta este al patrulea eveniment de albire în masă din 2016 și al șaselea care are loc pe Marea Barieră de Corali din 1998”, a transmis Autoritatea Parcului Marin.

Apele Marii Bariere de Corali au început să se încălzească în decembrie 2021 și au depășit „maximurile istorice de vară”. A fost lovit de trei valuri de căldură distincte de-a lungul verii până la începutul lunii aprilie 2022, care au crescut „stresul termic” în zonele centrale și nordice ale recifului, arată raportul.

Coralul stresat elimină algele din interiorul țesutului său, privându-l de o sursă de hrană. Dacă condițiile nu se îmbunătățesc, coralul poate muri de foame, devenind alb pe măsură ce scheletul său carbonat este expus.

„Pentru a oferi recifului nostru o șansă de luptă, trebuie să ne confruntăm cu problema numărul unu: schimbările climatice. Nicio sumă de finanțare nu va opri aceste evenimente de albire decât dacă ne reducem emisiile în acest deceniu”, a declarat Amanda McKenzie, CEO al Climate Council în Martie.

Marea Barieră de Corali este una dintre comorile naționale ale Australiei, care se întinde pe aproximativ 2.300 km pe coasta Queenslandului și atrage aproximativ trei milioane de turiști cu un an înainte de pandemie.

Guvernul australian s-a confruntat cu presiuni prelungite din partea UNESCO pentru a dovedi că face suficient pentru a salva reciful.

Libertatea