Incidentul de la meciul de hochei Ungaria – România ajunge în coaliţie. Ciolacu: „Trebuie să existe respect”. Ce spune UDMR

Incidentul de la meciul de hochei Ungaria – România ajunge în coaliţie. Ciolacu: „Trebuie să existe respect”. Ce spune UDMR

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a catalogat episodul în care hocheiştii României au cântat imnul secuiesc, după meciul cu Ungaria de la Campionatul Mondial, drept „provocări de netolerat”. El a precizat că subiectul va fi discutat în coaliția PSD-PNL-UDMR. În replică, UDMR a transmis că imnul secuiesc nu este împotriva României și că este „îngrijorător că unii lideri politici se concentrează pe această temă falsă”.

„Cred că sunt exagerări care nu mai trebuie să aibă loc pe teritoriul României după 30 de ani de democrație. Toată lumea va trebui să înțeleagă că România și Europa au intrat într-o altă etapă. În contextul războiului (n.red. – din Ucraina), să vii cu astfel de provocări mi se pare de netolerat”, a declarat Marcel Ciolacu marți, 10 mai, la Palatul Parlamentului. 

„Sunt convins că va fi o discuție în interiorul coaliției. Trebuie să existe respect între noi. Cred că eu și colegii mei am arătat acest respect și UDMR, dar şi altor minorităţi. Nu cred că astfel de manifestări duc în direcția corectă”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

UDMR: Imnul secuiesc nu este împotriva României

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, a reacționat și a transmis că în opinia sa este un lucru „îngrijorător faptul că unii lideri politici se concentrează pe această temă falsă”.

„Îmi este de neconceput ca astăzi, când în vecinătate este un război și România este în plină criză economică, liderii țării sunt preocupați dacă s-a cântat un cântec al unei minorități naționale la un meci din cadrul Campionatului Mondial de Hochei desfășurat la Ljubljana. Mi se pare îngrijorător faptul că unii lideri politici se concentrează pe această temă falsă, în timp ce solicită reacții și sancțiuni din partea Ministerului Sportului, respectiv a Federației Române de Hochei”, a transmis Csoma Botond pe Facebook.

El a precizat că „jucătorii au cântat, spontan, imnul Ținutului Secuiesc” și că nu pot fi trași la răspundere nici de federație, nici de minister „pentru că au cântat un cântec care nu este împotriva României sau a comunității majoritare, dar este o valoare locală a lor”.

„Nici ministrul transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren”, a precizat deputatul UDMR, cu referire la Sorin Grindeanu, care a spus că „nu pot să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc”.

Vicepremierul PSD și ministrul transporturilor catalogase ce s-a petrecut la meciul de hochei Ungaria – România „o lipsă nerușinată de respect”.

Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor. Și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federației Române de Hochei, Ministerului Sportului și tuturor celorlalți factori responsabili să ia măsuri urgente.

Ministrul PSD al transporturilor, Sorin Grindeanu:

Naționala masculină de hochei a României, compusă în marea majoritate din români de etnie maghiară, a evoluat la Campionatul Mondial de hochei pe gheață din Slovenia. După meciul Ungaria – România 4-2, disputat la Ljubljana, toți jucătorii, cu excepția a 3 dintre „tricolori”, au cântat împreună imnul Ținutului Secuiesc.

Libertatea