INSP: Aproape 3.000 de cazuri cu variante COVID care determină îngrijorare. Câte sunt cu varianta Delta

INSP: Aproape 3.000 de cazuri cu variante COVID care determină îngrijorare. Câte sunt cu varianta Delta

Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis, marți, că până la data de 12 septembrie au fost confirmate 2.913 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC),. Dintre acestea, 1.157 sunt cu varianta Delta, o creștere cu 307 de cazuri față de precedenta raportare.

Potrivit INSP, dintre cele 2.913 cazuri, 1.722 sunt cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma și 1.157 cu Delta.

Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la 1,5% în săptămâna 21, la 39,7% în săptămâna 36 (6-12 septembrie).

Varianta Alpha nu va mai fi considerată însă ca determinând îngrijorare, după reducerea drastice a circulaţiei acestei variante în Uniunea Europeană în urma emergenţei variantei Delta, precum şi a faptului că există puţine dovezi ale impactului variantei Alpha asupra imunităţii induse de vaccin, a informat INSP.

Totodată, au fost înregistrate şi comunicate la INSP-CNSCBT un număr de 75 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 45 cu varianta Delta.

INSP a mai transmis că, având în vedere faptul că a fost declarată transmitere comunitară susținută la nivel național a variantei Delta, decesele cauzate de COVID-19 înregistrate începând cu săptămâna trecută se consideră a fi cauzate de această variantă, cu excepția situațiilor în care se detectează alte VOC.

„Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19”, au mai transmis autoritățile.

Libertatea