Interesul public vs secretele statului. Digi 24 a difuzat o dezbatere despre cum sunt îngreunate investigațiile jurnaliștilor din cauza lipsei de transparență

Interesul public vs secretele statului. Digi 24 a difuzat o dezbatere despre cum sunt îngreunate investigațiile jurnaliștilor din cauza lipsei de transparență

Patru jurnaliști –  Diana Oncioiu, Mirela Neag, Alex Nedea și Biro Attila – și trei politicieni, Vasile Dâncu, Florin Cițu și Dan Barna, au vorbit în această seară, în cea de-a doua emisiune din șirul dezbaterilor EIDOS Talks, dedicate presei românești, despre dificultățile pe care le întâmpină jurnaliștii și cetățenii în a ajunge la informațiile publice.

Refuzul autorităților sau tergiversarea accesului la informații de interes public, ce e de făcut pentru a normaliza relația jurnaliști – instituții de stat, în ceea ce privește acest subiect, e nevoie de o modificare a Legii 544 a transparenței? – sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns în această seară, jurnaliștii Diana Oncioiu (Dela0.ro), Mirela Neag (Libertatea și Gazeta Sporturilor), Alex Nedea (Recorder) și Biro Attila (Rise Project), în emisiunea Eidos Talks, moderată de Cristian Leonte (PRO TV), care a fost difuzată și pe site-ul Libertatea.

În studio a mai fost prezent și președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, autorul Legii 544, iar mesaje video au avut și premierul Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna.

Emisiunea poate fi urmărită aici.

<iframe width=”700″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/pkiC46UJ1hM” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

În noul episod al seriei EIDOS Talks au fost analizate mai multe situații concrete în care jurnaliștilor le-a fost refuzat sau blocat accesul la informații publice și au fost date exemple de anchete compromise de lipsa de transparență a unor instituții publice.

Seria de dezbateri Eidos Talks reprezintă un proiect inițiat de Fundația EIDOS și de platforma UPGRADE 100, cu suportul UniCredit Bank și al Reprezentanței Comisiei Europene, alături de numeroși parteneri instituționali: US Embassy, British Council, Institut Francais, Unicef, Unesco, Centrul Cultural Clujean, EUNIC România și nu numai. Proiectul are în vedere reconsolidarea și promovarea jurnalismului independent, obiectiv, echilibrat, care generează impact social pozitiv în societate.

Libertatea