Interlopii i-au aruncat unui jurnalist o pisică moartă pe mormântul soției. Ce s-a întâmplat mai departe

Interlopii i-au aruncat unui jurnalist o pisică moartă pe mormântul soției. Ce s-a întâmplat mai departe

Sorin Țiței, jurnalist din Galați, a avut multe probleme din cauza articolelor sale. A fost amendat de poliție după ce a reclamat la 112 că e amenințat pe stradă. A dat poliția în judecată și, recent, a câștigat. 

Cunoscut ca o voce critică în presa gălățeană, jurnalistul Sorin Țiței, fost la Adevărul și Gândul în anii 2000, este acum gazetar la portalul Ne Pasă de Galați. Pe 28 septembrie 2020, la ora 18:32, Țiței a apelat numărul unic de urgență pentru că un vecin îl amenința.

Țiței povestește că este vorba de aceeași persoană care, de ani de zile, „îmi bate în tavan”. 

Polițiștii Secției 2 din Galați au venit la fața locului și l-au amendat pe Țiței fiindcă faptele acuzate la 112 nu se confirmă. Suma, 1.000 de lei.

Jurnalistul a contestat amenda primită, iar Judecătoria Galați i-a dat dreptate, anulând procesul-verbal de contravenție. Judecătorii Tribunalului Galați au păstrat decizia primei instanțe. Cum au motivat aceștia?

Concluzia judecătorilor

Magistrații au constatat că, pentru a justifica o amendă pentru apelarea abuzivă a numărului 112, „trebuiau îndeplinite simultan cele trei condiții: apelarea să fie repetată, să fie cu rea-credință şi nejustificată”.

De fapt, scriu tot judecătorii Marilena Grecu și Mara Popa, „nici una dintre cele trei condiții nu a fost îndeplinită, a constatat întemeiat instanţa de fond”.

Din acest motiv, tribunalul a respins, pe 29 iunie, apelul IPJ Galați.

Sorin Țiței a spus, de-a lungul procesului, pentru publicația Fără Mogul, că Poliția nu s-a uitat nici măcar pe camerele de supraveghere din zonă, ci s-a bazat pe declarațiile vecinului.

„Cei de la IPJ nici măcar n-au avut curiozitatea să se uite pe camere, mi-au dat direct amendă”, confirmă el pentru Libertatea.

<strong>Cine este Sorin Țiței: a găsit o pisică sfârtecată pe mormântul soției, înjurat de un lider PSD local</strong>

Pe 28 mai 2015, Sorin Țiței a găsit o pisică sfârtecată pe mormântul soției sale din Cimitirul Eternitatea din oraș.

Se întâmpla la câteva zile după ce scrisese mai multe texte critice referitoare la politicieni din Galați.

Mai multe organizații media au sărit în apărarea jurnalistului și au cerut o anchetă după gestul de intimidare.

„În data de 28 mai, mormântul soției jurnalistului Sorin Țiței, editor al publicaţiei online www.nepasadegalati.ro, a fost profanat de persoane necunoscute, prin ruperea florilor şi aşezarea unei pisici moarte pe acesta. Faptele s-au întâmplat la câteva zile după publicarea de către Sorin Țiței a unor articole despre două importante figuri politice ale județului (senatorul Eugen Durbacă și primarul Marius Stan):  «Gălăţenii au avut parte de înălţarea în direct a lui Durbacă», din data de 22 mai a.c., şi, respectiv, «Primarul Stan a devenit stăpânul robinetelor din mizeria şi hoţia instaurate în Eternitatea», din 24 mai. Ambele articole vizau aspecte ce țin de funcționarea Cimitirului Eternitatea, despre care jurnalistul susține că ar fi deținut prin interpuși de senatorul Durbacă”, scria Mircea Toma, pe atunci președintele ONG-ului ActiveWatch.

Ancheta a bătut pasul pe loc. Apoi, în primăvara lui 2016, dosarul a fost închis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați.

Procuror: posibilă dispută între animale pentru resturi alimentare

Asta, deși procurorii au confirmat ce a găsit Țiței la locul de veci al soției, arată un document intrat în posesia ziarului Libertatea.

„Este de necontestat că la mormântul soției petentului situat în Cimitirul Eternitatea de pe raza orașului Galați a fost identificat, la data reclamației incidentului, un cadavru de felină, respectiv pisică, secționat și, de asemenea, florile care erau aranjate pe mormânt erau rupte, iar plantele ornamentale au fost presate”, se arată în ordonanța prin care s-a renunțat la urmărirea penală în acest caz.

<strong>Însă procurorul care semnează documentul, Cătălina Eniță, punctează că felina putea să moară „după o dispută” cu un alt animal pentru „diverse resturi alimentare” abandonate!</strong>

„În contextul în care sunt abandonate diverse resturi alimentare se favorizează dispute între animalele care sălășluiesc pe raza cimitirului, ceea ce este de natură a dezvolta acțiuni care se finalizează prin dispute între acestea, provocându-se diverse distrugeri și chiar decesul acestora, aceste situații fiind frecvent întâlnite prin incinta cimitirului”, se arată în răspunsul la plângerea 17/II/2/2016.

Concluzia procuraturii a fost că „amenințarea trebuia să fie serioasă, susceptibilă să alarmeze victima, să-i provoace și o restrângere a libertății psihice (…), aspecte care nu se regăsesc în prezenta cauză”, spune procuroarea.

Țiței a fost pus să plătească și cheltuieli judiciare în valoare de 10 lei.

Înjurat și jignit de un politician local

În 2021, Newsweek a arătat cum PSD-istul Cicerone Lupu, vicepreședintele Consiliului de Administrație al companiei Apă Canal Galați, l-a jignit pe Facebook pe Țiței.

„Adaug, cu scuzele de rigoare, pentru cei care mă urmăresc. Mă p*ș pe tine și nu numai, animalule! Mănânci c***t, nemernicule, așa cum o faci de când ești. Dacă știa biata Mamă-ta ce secătură aducea pe lume, sigur te avorta. Bagă-ți nasul în c*r… Nu de prost am scris Mamă-ta, boii nu pot avea parte de așa ceva”, i-a scris acesta pe Facebook.

Libertatea