Interzicerea achiziționării de programe antivirus din Rusia, pe ordinea de zi a ședinței de guvern

Interzicerea achiziționării de programe antivirus din Rusia, pe ordinea de zi a ședinței de guvern

Guvernul va adopta miercuri un proiect de lege care prevede interzicerea achiziționării de către autoritățile publice a programelor antivirus din Rusia. Premierul Nicolae Ciucă a spus înaintea ședinței Executivului că România nu va mai cumpăra software-uri de la ruși, iar cele care sunt în prezent în funcțiune vor fi dezactivate, pe motiv că sunt un pericol.

Proiectul legislativ prin care se interzice achiziţionarea de produse şi servicii de tip antivirus de la entităţi provenind din Federaţia Rusă figurează pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri.

„Luăm măsuri și propunem prin legislație protecția sistemelor informatice din administrația publică. Este o decizie foarte importantă în actualul context. Avem nevoie să luăm toate măsurile pentru a ne proteja  de atacuri cibernetice. E nevoie să suplimentăm măsurile. Pe baza sesizărilor și pe baza celor discutate cu specialiștii din domeniu, care au constatat foarte clar că software-urile rusești reprezintă un pericol pentru sistemul informatic public, vom lua astăzi o decizie care să ne protejeze”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern de azi.

Proiectul stabileşte cadrul juridic şi instituţional în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă.

Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 50.000 – 200.000 de lei.

Libertatea