Inundații puternice în Alba, oamenii s-au refugiat în podul casei. Un șofer din Cluj a fost prins de viitură

Inundații puternice în Alba, oamenii s-au refugiat în podul casei. Un șofer din Cluj a fost prins de viitură

În doar câteva ore furtunile au făcut ravagii în mai multe localități din Alba, Bihor, Hunedoara şi Cluj, unde zeci de case au fost inundate, iar mai multe gospodării au fost distruse. Un şofer din Cluj a fost prins, joi, de o viitură, însă a reușit să scape în ultima clipă, informează ziarul local Știri de Cluj.

Județul Alba a fost cel mai grav afectat de vremea severă, iar autorităţile au raportat joi, zeci de case inundate, oameni izolați şi alunecări de teren.

Cele mai multe probleme au fost în localitatea Ocoliş, acolo unde zeci de case au fost inundate, printre care şi un operator economic. 11 persoane, printre care și  doi copii, au fost izolate în podurile construcțiilor, scrie ziarul local Alba24.

Mai mult, în localitatea Runc o casă a fost afectată de o alunecare de teren, iar în Vidolm o maşină a fost luată de ape. În urma inundațiilor mai multe drumuri din județ au fost afectate.

foto: Alba24
foto: Alba24
foto: Alba24
foto: Alba24

Femeie gravidă cu contracții, salvată de viitură de pompieri

Pompieri militari au intervenit joi seara în localitatea Ocoliş, pentru evacuarea unei femei gravide care avea contracţii, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.

Transportul acesteia a trebuit să se facă pe jos, cu ajutorul tărgilor, până la drumul naţional, având în vedere faptul că drumul judeţean care face legătura cu comuna Ocoliş a fost distrus de viitură.

Tot personalul din tură liberă a fost alertat pentru suplimentarea forţelor, fiind mobilizate şi SVSU ale comunelor: Ocoliş, Poşaga, Baia de Arieş şi Sălciua.

Direcția de Sănătate Publică Alba a făcut un apel către populația afectată de inundațiile care au făcut prăpăd în județ, printr-un comunicat.

„Se va evita consumul de apă din fântânile din zona afectată. DSP Alba va pune la dispoziția cetățenilor și administrațiilor locale substanțe de dezinfecție a fântânilor, operațiune realizabilă după retragerea apelor. Este contraindicat consumul produselor alimentare care au suferit deprecieri sau au fost afectate de inundații”, se arată în comunicatul transmis de DSP Alba.

Vremea a făcut prăpăd și în Cluj

Un cod roșu de inundații a fost emis, joi, în mai multe comune din județul Cluj, iar oamenii au primit mesaje RO Alert pe telefon.

În localitatea Ocolișel, pompierii au avut două intervenții: o mașină cu oameni în ea a fost surprinsă de o viitură și o persoană a cerut ajutor pentru că i s-a umplu casa de apă.

„Salvatorii au ajuns deja la persoana care a fost surprinsă de viitură în autoturism. Apele şi aluviunile începuseră să se retragă, iar persoana a reuşit să se autoevacueze din autoturism înainte se sosirea pompierilor şi i-a asigurat că se află în afara oricărui pericol”, au transmis reprezentanții ISU Cluj, potrivit Știri de Cluj.

De asemenea, a fost afectată o parte din rețeaua de alimentare cu energie electrică din localitate, iar mai multe gospodării au fost deconectate de la rețea.

Mai multe localități din Bihor, acoperite de grindină

În Șinteu grindina a făcut ravagii, iar localitatea a fost sub avertizare de cod roșu timp de o oră.

Libertatea