Iohannis, mesaj de felicitare după victoria Maiei Sandu: „O opțiune clară pentru integrare”

Iohannis, mesaj de felicitare după victoria Maiei Sandu: „O opțiune clară pentru integrare”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni, 12 iulie, un mesaj după ce partidul PAS, condus de Maia Sandu, a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. Iohannis a subliniat „spiritul civic şi opţiunea clară pentru reforme” ale cetăţenilor Republicii Moldova.

„Felicitări cetățenilor Republicii Moldova pentru spiritul civic și opțiunea clară pentru reforme, stat de drept și integrare europeană!”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Șeful statului a felicitat-o pe Maia Sandu „pentru curaj, perseverență și viziune” și a transmis că „România va fi alături de Republica Moldova în susținerea reformelor și parcursului european”.

Felicitări cetățenilor R. Moldova pentru spiritul civic și opțiunea clară pentru reforme, stat de drept și integrare europeană! Felicitări @sandumaiamd pentru curaj, perseverență și viziune! România va fi alături de R. Moldova în susținerea reformelor și parcursului european!

— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) July 12, 2021

Cîțu: Rezultat istoric în Republica Moldova

Premierul României, Florin Cîțu, a transmis și el un mesaj de felicitare, subliniind „rezultatul istoric” din Republica Moldova.

„Am felicitat-o astăzi pe Maia Sandu, pentru rezultatul istoric pe care Republica Moldova l-a obținut la alegerile anticipate”, a scris Cîțu pe Facebook.

Șeful Executivului de la București a precizat: „îi felicit pe cetățenii Republicii Moldova pentru parcursul pro-european pe care vor merge” și i-a asigurat „că România este alături de ei în acest proces de reformă”.

Orban: O veste extraordinară

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a „salutat victoria Partidului Acțiune și Solidaritate”, catalogând-o drept „o veste extraordinară care vine din Republica Moldova, ai cărei cetățeni au luat o decizie fermă, pro-europeană”.

Ludovic Orban a transmis „felicitări președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru decizia organizării alegerilor anticipate, care s-a dovedit una corectă, și pentru determinarea de a crede într-un viitor mai bun pentru toți cetățenii moldoveni”.

Totodată, liderul PNL a spus: „Mă bucură nespus mobilizarea diasporei și hotărârea de a-și face auzită vocea în favoarea compatrioților din Republica Moldova” și a menționat: „am fost și voi rămâne alături de Partidul Acțiune și Solidaritate, față de care mă leagă nu doar apartenența la aceeași familie politică europeană, ci și același atașament pentru un parcurs democratic și pro-occidental al Republicii Moldova”.

Partidul Maiei Sandu, câștigător detașat

Pentru prima oară, un partid de dreapta a reușit să obțină majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) fondat de Maia Sandu a câștigat alegerile parlamentare anticipate și poate forma singur guvernul

PAS a obţinut 52,50 % din voturi, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) a obţinut 27,38%, iar Partidul Şor 5,78%.

Pentru că pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced cele trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare.

Libertatea