Iohannis, mesaj de Ziua Pompierilor: Ce am văzut în Grecia ne dovedeşte că trebuie să creăm în rândul populaţiei o cultură a prevenţiei

Iohannis, mesaj de Ziua Pompierilor: Ce am văzut în Grecia ne dovedeşte că trebuie să creăm în rândul populaţiei o cultură a prevenţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, luni, 13 septembrie, Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi pe comandanţii modulelor specializate de intervenţie care au participat la incendiile din Grecia, în cadrul unei ceremonii dedicate Zilei Pompierilor.

„Mă bucur să celebrăm împreună Ziua Pompierilor din România, o zi dedicată dumneavoastră, celor care, cu mult curaj, înfruntați zi de zi pericole care vă pun în primejdie viața, pentru a-i proteja și salva pe ceilalți”, le-a transmis Klaus Iohannis pompierilor, în discursul de la Palatul Cotroceni.

„Contribuția dumneavoastră la siguranța românilor a fost importantă în multe momente dificile de-a lungul istoriei. Prezentul aduce însă o serie de provocări noi, specifice, și este responsabilitatea noastră să găsim soluțiile pentru rezolvarea lor. Munca dumneavoastră este cu fiecare an mai puternic legată de amplificarea fenomenului încălzirii globale, care afectează toate regiunile lumii”, a adăugat şeful statului.

Potrivit acestuia, Strategia Națională de Apărare a Țării evidențiază faptul că degradarea calității factorilor de mediu și extinderea implicită a efectelor schimbărilor climatice se pot transforma în probleme de importanță critică.

„Chiar în vara acestui an, incendiile catastrofale din Grecia au pus în pericol viețile foarte multor oameni. Un moment dramatic pentru națiunea elenă, în ajutorul căreia am intervenit și noi, trimițând pompieri români dotați cu tehnică și echipamente de intervenție. Dincolo de participarea la mecanismele internaționale de sprijin reciproc în caz de dezastre naturale, această misiune a pompierilor noștri a reprezentat și un gest de compasiune și sprijin pentru poporul grec. Vă felicit, așadar, pentru înaltul profesionalism dovedit, recunoscut și apreciat nu doar de cetățenii români, ci și de Grecia și de comunitatea internațională”, a spus Klaus Iohannis.

Ceea ce am văzut în Grecia ne dovedește, o dată în plus, că trebuie să creăm în rândul populației noastre o cultură a prevenției, prin pregătirea activă și continuă, astfel încât oamenii să știe cum să reacționeze la producerea unei situații de urgență majoră.

Klaus Iohannis:

„În semn de apreciere și recunoaștere a eforturilor dumneavoastră deosebite, am decorat Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, am acordat Drapelul de luptă unui număr de 11 unități militare de pompieri și i-am decorat pe comandanții detașamentelor de pompieri care au participat la misiunile de stingere a incendiilor din Grecia. Sunt convins că aprecierea și încrederea românilor vă vor motiva să vă îndepliniți în continuare, cu multă dăruire și curaj, misiunile încredințate”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Libertatea