Italia vrea să impună pașaportul verde Covid tuturor angajaților

Italia vrea să impună pașaportul verde Covid tuturor angajaților

Italia se pregăteşte să impună obligativitatea „paşaportului verde COVID 19” pentru toţi angajaţii, inclusiv cei din sectorul privat, începând de luna viitoare. Măsura ar urma să fie adoptată joi, 16 septembrie, în ședința de guvern. Italia ar fi prima ţară europeană care ia o astfel de decizie, în încercarea de a accelera ritmul vaccinărilor şi a opri infectările, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Italia se află printre statele care au impus acest paşaport, care este dovada că o persoană a primit cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19, s-a vindecat recent de această boală sau are un test negativ recent, pentru accesul la muzee, săli de sport, evenimente în spaţii închise sau in interiorul restaurantelor.

Ulterior, a extins folosirea paşaportului în cazul profesorilor şi al personalului din şcoli, în ciuda fricţiunilor pe acest subiect în guvernul de unitate naţională condus de Mario Draghi.

Ministrul pentru afaceri regionale, Mariastella Gelmini, a declarat miercuri că guvernul este pregătit să meargă şi mai departe.

Ne îndreptăm spre un paşaport verde obligatoriu nu doar pentru angajaţii din sectorul public, ci şi pentru cei din sectorul privat. Vaccinul este singura armă pe care o avem împotriva COVID şi putem limita infectările doar vaccinând o mare majoritate a populaţiei.

Mariastella Gelmini:

În lipsa unui paşaport verde, angajaţii ar putea fi suspendaţi, cu pierderea corespunzătoare a salariului. Nu este clar deocamdată dacă acesta va constitui şi un motiv de concediere.

Sindicatele: „Teste gratuite, oamenii nu trebuie să plătească pentru a putea munci”

În Italia, 73% din cei 60 milioane de locuitori au primit cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19, iar 65% sunt complet vaccinaţi

Potrivit Reuters, şedinţa de guvern de joi ar putea să fie una tensionată, fiindcă iderul Ligii, Matteo Salvini, s-a opus în mod repetat folosirii paşaportului verde.

Premierul Mario Draghi s-a întâlnit miercuri cu lideri sindicali pentru a le prezenta planul guvernului.

După întâlnire, Maurizio Landini, liderul celei mai mari confederaţii sindicale CGIL, a declarat pentru presă că este important ca testele să fie gratuite pentru angajaţii care nu doresc să se vaccineze. „Oamenii nu ar trebui să plătească pentru a munci”, a subliniat el.

Foto: Profimedia

Libertatea