Jafuri și atacuri armate în Africa de Sud: Violențe în creștere după condamnarea fostului președinte

Jafuri și atacuri armate în Africa de Sud: Violențe în creștere după condamnarea fostului președinte

Cel puțin 72 de persoane au fost ucise, în timp ce în jur de 1.300 de protestatari au fost arestați în cele mai grave violențe din Africa de Sud de la finalul apartheid-ului, a anunțat președintele sud-africat Cyril Ramaphosa, relatează BBC și The Guardian.

Situația a degenerat după ce fostul președinte Jacob Zuma a fost condamnat la 15 luni de închisoare după ce a refuzat să se prezinte în instanță pentru a da declarații privind acuzațiile de corupție ce îi sunt aduse pentru perioada petrecută în fruntea statului. El s-a predat pe 8 iulie.

În ciuda apelurilor autorităților și a creșterii numărului de soldați în stradă, violențele au degenerat marți când au avut loc noi proteste violente marcate de jafuri și atacuri armate.

În centrul orașului Durban, cel mai mare oraș din regiunea KwaZulu-Natal, au existat jafuri pe scară largă, iar unii paramedicii care interveneau pentru a ajuta răniții au fost atacați. Imagini filmate din elicoptere arătau incendii de amploare și sute de oameni care alergau în jurul depozitelor, magazinelor și fabricilor de la periferie.

Depozit din orașul Durban incendiat de către protestatarii violenți Foto: EPA-EFE/STR

Numeroase afaceri și centre comerciale au fost închise ca măsură de precauție, în timp ce numeroase apeluri false au generat panică în mall-urile din Johannesburg și nu numai. Sub impreriul fricii, numeroase persoane au cumpărat combustibil și alimente în cantități mari, situație care generează probleme din cauza penuriei generate de întreruperea lanțurilor de aprovizionare.

Poliția și armata, puternic înarmată, a fost scoasă pe străzile din Africa de Sud. Foto:EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Ministrul responsabil cu poliția a dat asigurări că forțele de ordine sunt în control și vor face față situație, în timp ce a făcut pentru respectarea măsurilor Covid având în vedere că țara se confruntă cu un al treilea val de infecții.

Marți, pentru a doua zi consecutivă președintele Ramaphosa s-a adresat populației, afirmând că le cere cu „inima îndurerată” să respecte legea.

Povestea celor prinși în mijlocul violențelor

Ian, o persoană care a vorbit pentru BBC fără a își dea numele real, poveștete că a dormit una sau două ore în ultimele trei nopți din cauza violențele și a rezistat datorită băuturilor energizante. El lucrează la o firmă de securitate privată.

„Suntem în mijlocul focului”, spune el în timp ce recunoaște că au încetat să mai oprească jafurile și, acum, doar protejează comunitățile.

Proprietarul unui magazin a ieșit înarmat cu o machetă pentru a își apăra afacerea de jefuitori Foto: EPA-EFE/STR

„Mergem în locuri în care doar ne uităm la ei cum fură, nu ne implicăm pentru a nu fi răniți”, spune el, precizând că trei a auzit de trei agenți de securitate care au fost uciși.

Într-o altă zonă din Durban, o femeie se pregătește să conducă 20 de minute pentru a ajunge la familia sa care locuiește într-un cartier grav afectate de violențe. Ea nu este sigură că va reuși să ajungă sau va fi oprită de blocadele protestatarilor.

„Mă simt ca într-o zonă de război cu focuri de armă, incendii și fum peste tot, în ultimele două zile”, a precizat femeia fără să își dea numele.

Mizeria lăsată în urmă după o noapte de violențe și jafuri Foto:EPA-EFE/STR

Jayshree Parasuramen, reporter de trafic de pe elicopterul East Coast Radio, povestește că a văzut fabrici arzând, camioane mutate pentru a bloca drumuri și „mii” de oameni care jefuiau magazine și depozite.

„Au format un scut în jurul zonelor pe care le jefuiau”, explică Parasuramen. „Intrările și ieșirile au fost blocate și o mulțime de oameni se înghesuiau în jurul zonei respective pentru a nu permite trecerea nimănui.”

Oamenii, spune ea, erau „puternic înarmați”.

„Numărul de focuri de armă pe care le-am putut auzi a fost incredibil și apoi bombe pe benzină. Nici nu am putut să rulăm în jurul acelor zone din cauza focurilor de armă”, explică Parasuramen.

Magazin golit de jefuitori Foto:EPA-EFE/STR

Oficialii, inclusiv președintele Ramaphosa, au arătat că protestele generate de condamnarea lui Jacob Zuma au fost deturnate de elemente criminale.

Nivelul ridicat de șomaj din Africa de Sud și diviziunile economice puternice post-apartheid sunt văzute drept cauze importante pentru creșterea violenței. Situația economică din acest stat a fost înrăutățită de pandemia care i-a impus pe mulți sub pragul sărăciei.

Un ritm deja lent de vaccinări anti-Covid s-a oprit întrucât centrele medicale au fost nevoite să închidă ușile ca măsură de prevenție. Șomajul oficial a fost de aproape 33% în primele trei luni ale acestui an.

Libertatea