Jamaica cere despăgubiri de 7 miliarde de lire sterline de la Marea Britanie pentru comerțul cu sclavi

Jamaica cere despăgubiri de 7 miliarde de lire sterline de la Marea Britanie pentru comerțul cu sclavi

O petiție care va fi înaintată Reginei Elisabetei a II-a solicită despăgubiri financiare de 7,6 miliarde de lire sterline pentru comerțul cu sclavi de pe vremea când Jamaica era colonie britanică, relatează Mirror și Reuters.

Potrivit Bibliotecii Naționale a Jamaicăi, peste 600.000 de africani au fost aduși forțat în Jamaica pentru a fi transformați în sclavi.

Cucerită de Anglia de la Spania în 1655, Jamaica a devenit o colonie britanică după unificarea Angliei și Scoției din 1707 și a rămas sub Imperiul Britanic până în 1962, când și-a obținut independența.

„Strămoșii noștri africani au fost scoși cu forța din casele lor și au suferit atrocități inimaginabile în Africa, forțați să muncească în beneficiul Imperiului Britanic. Reparațiile pentru aceste fapte trebuiau plătite de mult timp”, a declarat Olivia Grange, ministrul Sportului, Tineretului și Culturii.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei a interzis comerțul de sclavi în imperiul său în 1807, însă a abolit de facto practică abia în 1834. Pentru a-i compensa pe proprietarii de sclavi după această decizia, Regatul a luat un credit de 20 de milioane de lire pe care a reușit să îl achite complet abia în 2015.

Petiția, care trebuie mai întâi aprobată de Consiliul Național Jamican pentru Compensații, va fi trimisă la procurorul general, după care va ajunge la Regina Elisabeta a II-a.

„M-am implicat în asta pentru că am luptat împotriva sclaviei toată viața mea, o practică care a dezumanizat viața. Am cerut ca aceeași sumă care a fost plătită proprietarilor de sclavi să fie plătită și părții vătămate”, a spus Mike Hnery, care a inițiat petiția.

Jamaica, țară cu o populație de aproape trei milioane e locuitori, este parte a Commonwealth-ului, iar regina Elisabeta a II-a îi este suverană.

Petiția coincide, de asemenea, cu eforturile tot mai mari ale unor politicieni din Jamaica pentru a rupe legăturile formale cu Regatul Unit. Mikael Phillips, membru al opoziției, a prezentat în decembrie o moțiune pentru înlăturarea monarhului britanic din funcția de șef de stat.

Libertatea