Johnson & Johnson cere autorizarea pentru administrarea dozei de rapel a vaccinului anti-COVID în SUA

Johnson & Johnson cere autorizarea pentru administrarea dozei de rapel a vaccinului anti-COVID în SUA

Compania americană Johnson & Johnson vrea să obțină autorizarea Agenţiei pentru alimente şi medicamente (FDA) din SUA pentru administrarea unei a doua doze de ser anti-COVID. Grupul farmaceutic a trimis FDA datele medicale necesare în acest sens, relatează AFP, potrivit Agerpres. Vaccinul Johnson & Johnson este singurul care se administrează în doză unică.

Reprezentanții Johnson & Johnson solicită autorizarea rapelului în baza rezultatelor unui studiu care arată că în cazul persoanelor vaccinate cu a doua doză la 56 de zile distanță de prima, eficiența vaccinului este de 94% împotriva cazurilor moderate și grave de COVID-19. Eficiența ajunge la 100% dacă rapelul este administrat la 14 zile după rapel.

În cazul în care a doua doză este administrată la patru săptămâni după prima, nivelul anticorpilor crește de 12 ori, și de 9 ori dacă rapelul este primit la șase luni de la inocularea inițială, potrivit unui alt studiu al Johnson & Johnson.

Solicitarea grupului farmaceutic va fi analizată de specialiștii de la FDA pe 14 și 15 octombrie, atunci când se va discuta și despre administrarea unei doze suplimentare din serul Moderna.

Vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat în SUA în luna februarie pentru utilizarea de urgență, iar 15 milioane de americani au fost vaccinați de atunci cu acest ser.

În Statele Unite a fost autorizată administrarea dozei booser a vaccinului Pfizer/BioNTech în cazul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, a celor din categoriile vulnerabile și care sunt expuse la infectarea cu coronavirus din cauza profesiilor lor. O a treia doză de vaccin Moderna pot primi și pacienții cu probleme ale sistemului imunitar. Organizația Mondială a Sănătății a cerut statelor să nu înceapă administrarea unei a treia doze de vaccin în condițiile în care în țările sărace accesul la prima doză este încă limitat.

Libertatea