Jumătate din teritoriul Ucrainei este minat, anunță guvernul de la Kiev

Jumătate din teritoriul Ucrainei este minat, anunță guvernul de la Kiev

Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a declarat vineri, 6 mai, că a fost afectată o suprafață de peste 300.000 de kilometri pătrați, a informat agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Circa jumătate din teritoriul Ucrainei, ţară cu o suprafaţă de 603.700 de kilometri pătraţi în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, este contaminat cu mine sau cu proiectile neexplodate, potrivit șefului guvernului de la Kiev.

„Apare o necesitate enormă de a demina teritoriul. Peste 300.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei sunt contaminaţi cu mine sau proiectile neexplodate”, a scris Şmihal pe Telegram.

Într-un interviu acordat Libertatea la începutul lunii aprilie, deputatul ucrainean Oleg Dunda a declarat că, înainte să se retragă, rușii au minat inclusiv terenurile frecventate de copii, cum ar fi locurile de joacă.

Pe 23 aprilie, şeful direcţiei umanitare a administraţiei militare regionale a capitalei Kiev, Oleksii Kuleba, a declarat că numai deminarea acestei regiuni întinse, de unde trupele ruse s-au retras la sfârşitul lunii martie şi începutul lui aprilie, va dura mai mulţi ani.

„A fost stabilit algoritmul de acţiune pentru reconstrucţia regiunii Kiev. Am avut lupte în 35 de comunităţi teritoriale, ori au fost ocupate”, spunea atunci responsabilul ucrainean. Acesta a subliniat că „este vorba despre un teritoriu imens care, în primul rând, trebuie inspectat şi curăţat de mine”, și a precizat că „dacă vorbim despre deminarea completă, considerăm că aceasta va dura ani”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea