Jurământul olimpic a fost schimbat. Ce termeni au fost adăugați

Jurământul olimpic a fost schimbat. Ce termeni au fost adăugați

Comitetul Internațional Olimpic a aprobat modificarea jurământului pe care sportivii, antrenorii şi arbitrii îl vor depune la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Acesta va include, în premieră, termenii „incluziune” şi „egalitate”, informează EFE, citată de Agerpres.

Doi sportivi, doi antrenori şi doi arbitri (un bărbat şi o femeie) vor jura, cu mâna pe drapelul olimpic şi în numele colegilor lor, „să respecte şi să se conformeze regulilor, în spiritul de fair-play, incluziune şi egalitate”.

În noul text al jurământului olimpic se mai scrie: „Împreună suntem solidari şi ne angajăm pentru un sport fără dopaj, fără înşelăciune, fără nicio formă de discriminare. O facem pentru onoarea echipelor noastre, pentru respectul faţă de principiile fundamentale ale Olimpismului şi pentru a face lumea un loc mai bun prin intermediul sportului”

„Ne-am angajat să participăm la aceste Jocuri Olimpice respectând şi conformându-ne normelor în spiritul de fair-play. Toţi suntem dedicaţi unui sport fără dopaj şi înşelăciune. O facem pentru gloria sportului, pentru onoarea echipelor noastre şi pentru respectul faţă de principiile fundamentale ale Olimpismului”, stipula protocolul până la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang din 2018 .

La solicitările grupurilor de sportivi în favoarea diverstităţii, CIO a autorizat în premieră gesturi de solidaritate sau de protest pe stadioanele olimpice, întotdeauna înainte de competiţie şi dacă nu perturbă participarea altor sportivi.

FOTO: EPA

Libertatea