Jurnaliști ucraineni, premiați de comisia Pulitzer: „În pofida bombardamentelor, au perseverat să ofere o imagine exactă a unei realități teribile”

Jurnaliști ucraineni, premiați de comisia Pulitzer: „În pofida bombardamentelor, au perseverat să ofere o imagine exactă a unei realități teribile”

Jurnaliştii ucraineni au primit un premiu special Pulitzer pentru „curajul” lor de a relata despre invadarea ţării lor de către Rusia, a anunţat luni asociaţia celor mai prestigioase premii ale presei americane, potrivit The Guardian. Cel puțin șapte jurnaliști au murit în Ucraina de la începutul invaziei.

Reporterii au primit o „menţiune specială” în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, la New York.

„Comisia premiului Pulitzer este încântată să acorde o mențiune specială jurnaliștilor din Ucraina pentru curajul, rezistența și angajamentul lor față de reportajele veridice în timpul invaziei nemiloase a țării lor de către Vladimir Putin și războiului său de propagandă în Rusia”, a spus premiului Marjorie Miller, reprezentanta Premiului Pulitzer.

„În pofida bombardamentelor, răpirilor, ocupației și chiar morților în rândurile lor, (jurnaliştii ucraineni) au perseverat să ofere o imagine exactă a unei realități teribile, aducând onoare Ucrainei și jurnaliştilor din întreaga lume”, a mai spus Miller.

Congratulations to #JoshuaCohen and @NYRB_Imprints. #Pulitzer pic.twitter.com/EO4Rfx6maj

— The Pulitzer Prizes (@PulitzerPrizes) May 9, 2022

Cel puţin şapte jurnalişti, inclusiv trei din Ucraina, au fost ucişi de când forţele ruse au invadat pe 24 februarie, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor.

Printre aceștia s-a numărat și Vira Hyrych, un reporter de la Radio Liberty, care a murit după ce o rachetă rusă a lovit blocul în care locuia în Kiev, pe 29 aprilie.

La 4 mai, Oleksandr Makhov, un reporter de televiziune ucrainean care s-a alăturat forțelor armate ale țării, a fost ucis în timp ce lupta cu forțele ruse în orașul Izyum, din nord-estul orașului.

În 2021, asociația  a oferit mențiunea specială reporterilor din Afganistan care au raportat despre impactul pe care anii de război l-au avut asupra țării și locuitorilor săi.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea