Jurnalul de război al unui băiețel de 8 ani, rănit în bombardamente: „Mi-au murit bunicii, cei doi câini și iubitul meu oraș Mariupol”

Jurnalul de război al unui băiețel de 8 ani, rănit în bombardamente: „Mi-au murit bunicii, cei doi câini și iubitul meu oraș Mariupol”

De când Vladimir Putin a declanșat „operațiunea militară specială” din Ucraina, pe 24 februarie, Yehor, un băiețel de 8 ani din Mariupol, ține un jurnal de război. El însuși rănit, copilul notează că și-a pierdut bunicii, animalele de companie și „iubitul meu oraș”, scrie Daily Mail. Un fragment din jurnalul în care povestește despre trauma sa a fost publicat de ministrul afacerilor externe de la Kiev, Dmitro Kuleba.

„De la 24 februarie și până acum, mi-au murit cei doi câini, bunica Halia și iubitul meu oraș Mariupol”, a scris Yehor în jurnalul pe care îl ține de când se ascunde alături de familie în adăposturile antibombă din orașul-port asediat de mai bine de două luni, devenit azi o ruină.

Bunicul micuțului a murit și el, scrie copilul, pe 25 martie.

A doua zi a fost rănit și el, sora de 15 ani și mama lui, 38 de ani: „Eu am o rană la spate. Pielea surorii mele este arsă. Mama are o lovitură la cap și o gaură de glont în picior. Stăm la rând să fim pansați”.

‘Since Feb 24, my two dogs have died, and my grandma Halya, and my beloved Mariupol’, wrote 8yo Yehor in his diary while hiding from Russian bombs. His grandpa died too. He, his sister, and their mother were wounded.Ukraine will never give up or get tired. We have to prevail. pic.twitter.com/ZVGgm4kUXD

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 5, 2022

Însemnările băiețelului sunt însoțite de desene care înfățișează case care se dărâmă, soldații înarmați în luptă, tancuri și elicoptere.

În tot acest decor sumbru, puștiul are puterea să glumească: „Apropo, am o iubită. Vika este amuzantă. Ea este vecina noastră. Are părinți buni”.

Numele băiețelului și ce i s-a întâmplat de atunci rămân necunoscute. Jurnalul a fost găsit de fotograful Evgheni Sosnovski.

Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că, de la începutul războiului, în 24 februarie, 221 de copii au fost uciși, iar 408 au fost răniți. Bilanțul ar putea fi însă mult mai mare, în condițiile în care nu există date exacte din teritoriile controlate de ruși.

Mariupol este orașul-port care a fost asediat din primele zile ale războiului declanșat de ruși. Orașul a fost practic ras de pe suprafața pământului de trupele rusești, civili și ultimii apărători ucraineni refugiindu-se la oțelăria Azovstal.

În ultimele zile, în baza unor acorduri cu partea rusă, sub coordonarea ONU, ucrainenii au reușit evacuarea unor civili, președintele Zelenski afirmând miercuri noaptea că a fost încheiată a doua etapă a evacuării, fiind eliberați alți 344 de civili.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea