Kelemen Hunor, despre refacerea coaliţiei: „E greu de crezut că se poate”

Kelemen Hunor, despre refacerea coaliţiei: „E greu de crezut că se poate”

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat că rezultatul votului de marţi la moţiunea de cenzură este unul aşteptat, însă problema e că cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă, informează Agerpres.

„În primul rând, este un rezultat aşteptat. Nu este nicio surpriză, fiindcă nu te cerţi cu matematica, nu te cerţi cu cifrele şi, după anunţurile făcute de colegii din PSD, USR PLUS, AUR înainte de moţiune, era clar că nimeni nu a lăsat niciun pic de loc de manevră şi toţi o să meargă spre a vota moţiunea de cenzură”, a declarat Kelemen Hunor.

Problema e că cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă, că, de obicei, când ai majoritate de 280 de voturi, dai jos un Guvern, vii cu alternativă. Asta este aşteptarea societăţii, asta este aşteptarea în lumea politică şi economică.

Kelemen Hunor:

„Pentru ei era mai important să fie dat jos Guvernul decât să se uite ce se va întâmpla mâine, poimâine. În aceste condiţii, trebuie să începem discuţiile cu foştii parteneri, în primul rând cu USR PLUS, să vedem dacă există posibilitatea de a reface coaliţia”, a afirmat liderul UDMR.

Totuşi, liderul UDMR este foarte sceptic în legătură cu o astfel de posibilitate, de refacere a coaliţiei de guvernare.

După discursurile de astăzi, după tot ce s-a întâmplat în aceste zile, e greu de crezut că se poate. Deci poţi să dai jos pe primul-ministru, care este şi preşedintele PNL, dar în a doua clipă cu el trebuie să stai la masă, să discuţi. Şi asta înseamnă că ori nu vrei să te întorci la guvernare, ori nu ţii cont de o grămadă de chestii umane, nu de altceva. Din acest punct de vedere, există o oarecare reţinere în ceea ce ne priveşte.

Kelemen Hunor:

O altă variantă care poate fi luată în considerare în acest context este aceea a unui guvern minoritar, consideră liderul UDMR.

„Dar aici trebuie să găseşti un om care are capacitatea de a închega o majoritate parlamentară pentru un guvern minoritar şi pentru susţinere parlamentară, pentru o anumită perioadă – de jumătate de an, de un an, de trei ani, acum depinde. Şi această variantă cred că este o variantă absolut fezabilă, important este să găsim o soluţie cât de repede se poate, fiindcă suntem în valul 4 al pandemiei, plus celelalte chestiuni – inflaţia, preţurile la energie şi tot ce ţine de guvernarea ţării. Deci trebuie să ne mişcăm destul de repede”, a mai spus preşedintele UDMR.

Libertatea